fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2022. január 25., kedd

Egyél több cukrot! – indul az új népegészségtelenségügyi kampány

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

Egyél több cukrot! – indul az új népegészségtelenségügyi kampány

Az ember néha nem tudja, higgyen e a szemének. Ki gondolná, hogy van még szeglete a világnak, ahol állami kampány indul a cukorfogyasztás népszerűsítéséért? Pedig van ilyen is: Indiában.

Indiában 50 millió farmer él a cukornádtermesztésből, és bár az ország jelentős exportőr, a termelés meghaladja a belföldi és külföldi igényeket. Az indiaiak átlagosan évente “csak” 19 kg cukrot esznek meg. Az indiai kormány úgy döntött, ezen változtatni kell, és a cukorválság megelőzésére cukorfogyasztást ösztönző kampányt indított.

A kampány a 21. századnak megfelelően döntően az online térben zajlik, de az ösztönzésben szerepet kapnak helyi hírességek is, akik az egészséges étrendet (!) próbálják népszerűsíteni édességek receptjeivel és hasonló újságcikkekkel: “Egyél, igyál és légy egészséges: egy kis cukor egyáltalán nem árt”. Az élelmiszerügyért felelős államtitkár, Sudhanshu Pandey szerint a cukornak érdemtelenül van rossz híre, a cukorfogyasztást körüllengő “mítoszoknak” nincs tudományos alapja.

Mindez teljesen ellentétes a világ legnagyobb részén érvényesülő, a cukorfogyasztás mérséklését célzó törekvésekkel. Tudományosan bizonyított tény ugyanis, hogy a cukorfogyasztás az elhízáson túl számos krónikus betegség oka és fő kockázati tényezője, ezek közül a legfontosabb a cukorbetegség. Nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is a hozzáadott cukrok mennyiségének csökkentését ösztönzi az élelmiszerekben.

Igaz, hogy az indiai cukorfogyasztás elmarad a világátlagtól (és az USA átlagától különösen, ami 28 kg), azonban még így is jóval több, mint az optimális. Az Amerikai Kardiológusok Egyesülete például ennél jóval kisebb mennyiségeket tart kívánatosnak.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.