fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. szeptember 20., hétfő

Fejfájásra is kávé?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

A kávéfüggők számára ismerős jelenség, hogy pár napos “kávészünet” után elvonási tünetek jelentkeznek, ingerültséggel, fáradtsággal, koncentrálási zavarral és nagyon gyakran fejfájással. Ezek a tünetek a kávéivás felfüggesztése után már akár 12 órával megjelenhetnek, és akár 1 héten át is tarthatnak.

A kávé több száz bioaktív vegyületet tartalmaz, amelyek különböző módon hatnak a szervezetre. A kávé hatásainak zöme előnyös, egészségvédő hatásairól, például a májdaganatok kockázatának csökkentéséről vagy a neurodegeneratív betegségek elleni hatásról számos tudományos cikk számol be. Ezek a hatások csak részben magyarázhatóak a koffeinnel, a kávé egyéb összetevőinek is jelentős szerepe van kialakulásukban.

Ami tény: a rendszeres kávéivás függőséghez vezet, és ez a koffeinnek tulajdonítható. De ilyenkor nemcsak függőség alakul ki, hanem a szervezet hozzá is szokik a koffeinbevitelhez. Ez az oka annak, hogy a koffein egyes hatásai a rendszeres kávéivóknál egyre kevésbé jelentősek – így például a vérnyomásemelkedés egy kávéfüggőnél már alig kimutatható. Néhány kávémentes nap után azonban a szív-érrendszer úgy reagál, minta “sosem látott volna” kávét, és a feketeleves enyhén megemeli a kávéfogyasztó vérnyomását. Úgy tűnik, az élénkítő hatással szemben nem alakul ki tolerancia, azaz a rendszeres kávéfogyasztóknál ugyanúgy jelentkezik, mint azoknál, akik először isznak kávét.

Érdekesség, hogy a kávéivás nemcsak a megvonás miatti fejfájást enyhítheti. A koffein fokozza a fájdalomcsillapítók hatását, ezért tartalmaz néhány fájdalomcsillapító gyógyszer a fő hatóanyag mellett koffeint. Bizonyos esetekben ez kifejezetten hatásos lehet, olyannyira, hogy szoptatás alatti migrén esetén is biztonságosnak tekintik az ilyen kombinációs kezelést. Ezek a kombinációs szerek mintegy 100 mg (kb. egy kávényi) koffeint tartalmaznak.

Van egy fejfájástípus, az ún. ébresztőóra-fejfájás, amire kifejezetten hatásos a koffein, sőt, a lehető leghatásosabb szer éppen ez az élénkítő vegyület.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.