fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. szeptember 20., hétfő

AstraZeneca: tovább vizsgálódik az Európai Gyógyszerügynökség

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

Az Európai Gyógyszerügynökség Farmakovigilanciai Kockázatfelmérési Bizottsága a múlt héten lezárta az AstraZeneca Covid-19 vakcinával oltott embereknél megfigyelt véralvadási zavarokkal kapcsolatos előzetes vizsgálatát. A bizottság megerősítette, hogy az oltás nem jár a vérrögképződés kockázatának növekedésével, és hogy a vakcina előnyei felülmúlják az esetleges kockázatokat. Ugyanakkor a bizottság azt javasolta, hogy az oltóanyag tájékoztatóját egészítsék ki az egészségügyi szakemberek és a nyilvánosság számára szánt tájékoztatással, ami segíthet azonosítani az esetleges nemkívánatos hatásokat.

A Farmakovigilanciai Kockázatfelmérési Bizottsága folytatja az AstraZeneca vakcinával kapcsolatban bejelentett esetek értékelését. Ezzel összefüggésben az Európai Gyógyszerügynökség március 29-re egy olyan szakértői csoportot hív össze, amely részt vesz a további elemzésben és kockázatértékelésben. A bizottság tagjai lesznek a hematológia, a szív- és érrendszeri betegségek, a fertőző betegségek, a virológia, a neurológia, az immunológia és az epidemiológia elismert szakértői, akik a lehetséges véralvadási zavarok kialakulásának módjáról, a kockázati tényezőkről alakítanak ki véleményt a jelenség mélyebb megértése érdekében. A szakértői megbeszélés eredményét, a jelentett esetek további elemzésével együtt, figyelembe veszik a további ajánlások kialakításánál, amelyeket várhatóan a Farmakovigilanciai Kockázatfelmérési Bizottság következő ülése (április 6-9.) után tesznek közzé.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.