fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. szeptember 20., hétfő

Mandulával a ráncok ellen

Tudtad?

dr. Tóth Barbara
Gyógynövénykutató gyógyszerész, egészségügyi szakfordító-tolmács. Főbb kutatási területe a gyógynövények hatásosságának, biztonságosságának és tartalomanyagainak vizsgálata. Évek óta részt vesz gyógyszerész- és orvostanhallgatók egyetemi oktatásában és egészségügyi szakemberek továbbképzésében. Több fórumon és módon is közreműködik a nagyközönség hiteles és szakszerű tájékoztatásában, az érdeklődők számára elérhetővé és megérthetővé téve a legfrissebb tudományos eredményeket.

A ráncok megjelenése természetes folyamat, amelyben a bőr öregedése mellett egyéb külső tényezők is, mint például a környezeti stressz (napsütés, dohányzás) szerepet játszanak. Az idő múlásával a bőr veszít rugalmasságából és egyre kevéssé tud megújulni, emiatt a bőr szárazzá és ráncossá válhat. Bár sokat nem tehetünk az életkorral járó folyamatok ellen, a ránctalanító krémek piaca évről évre egyre nő, becslések szerint 2021-re elérheti a 26 milliárd dollárt. Alternatív megoldásokat keresve egyre nagyobb figyelem irányul az egyes élelmiszerek bőröregedésre gyakorolt hatására.

Egy nemrég megjelent klinikai vizsgálatban arra keresték a választ, hogy van-e ránctalanító hatása a mandulának (nem bőrre kenve, hanem elfogyasztva). A mandula számos értékes természetes vegyületet tartalmaz, úgy mint zsírsavak, polifenolos vegyületek és más antioxidáns hatású anyagok. A mandulafogyasztás vérzsírszintre gyakorolt kedvező hatását már régóta kutatják, keveset tudunk azonban a mandula bőrre gyakorolt hatásairól, az idézett klinikai vizsgálat ezt a hiányt volt hivatott enyhíteni.

A 16 hétig tartó vizsgálatban összesen 31 nő vett részt. A résztvevőket, akik életkora 53 és 80 év közé esett, véletlenszerűen osztották két csoportra. Az egyik csoport tagjai napi kb. 60 g mandulát, a másik csoport tagjai azonos kalóriatartalmú, de olajos magot nem tartalmazó snacket kaptak. A vizsgálat személyek bőréről a vizsgálat indulásakor, majd ezt követően 16 héten át vettek fel adatokat. A vizsgálat során a két csoportban tapasztalható faggyútermelés és bőrük hidratáltsága nem különbözött jelentősen, ugyanakkor a 16. hét végére ráncok mértéke és szélessége is jelentősen csökkent a mandulát fogyasztók körében.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.