fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. október 19., kedd

A levendulatea szorongásoldó hatása: már nem csak hagyomány

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

A levendula nemcsak kellemes illatú, a kozmetikai ipar által nagy mennyiségben felhasznált növényfaj, hanem jelentős gyógynövény is. Illóolaját párologtatás vagy masszázs formájában aromaterápiásan alkalmazzák, de szájon át adagolva gyógyszerként is elérhető. A felhasználás célja a szorongás csökkentése és hosszabb távon az alvási zavarok mérséklése. A levendulát teaként is fogyasztják, ilyen formában az idegfeszültségen kívül emésztési panaszokat (puffadás, bélgörcsök, bélgázosság) is képes enyhíteni.

A szájon át elfogyasztott illóolaj hatásosságát több klinikai vizsgálatokban igazolták, ugyanakkor a levendulatea központi idegrendszeri hatásait eddig csak a népi tapasztalat támasztotta alá. Az illóolaj és a tea hatását tekintve nem tekinthető ekvivalensnek, mert az illóolaj a vízzel nem elegyedik, ezért bizonytalan, hogy beoldódnak-e olyan mennyiségben az olaj hatóanyagai a teába, hogy az kifejthesse hatását.

Ezért is érdekes az a friss vizsgálat, amelyben levendulatea szorongásoldó és antidepresszáns hatását tanulmányozták 60 év feletti, enyhe vagy közepesen súlyos depresszióban szenvedő betegeken. A betegek egy része naponta kétszer, reggel és este egy-egy csésze levendulateát ivott (a tea 2 gramm levendulavirágból 10-15 perces forró vizes áztatással készült). A vizsgálat kezdetén és két hét múlva vizsgálták a betegek depresszióval és szorongással kapcsolatos tüneteinek alakulását, és olyanokhoz hasonlították, akik nem kaptak ilyen kezelést.

A kezelésben nem részesülők állapota nem változott, a teaivóknak viszont mind a szorongása, mind pedig a depressziója javult 2 hét után. A javulás a kezdeti állapothoz és a nem kezeltekhez képest is kimutatható volt.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.