fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2022. január 25., kedd

Jó-e rák ellen a pecsétviaszgomba?

Tudtad?

dr. Kúsz Norbert
Diplomáját 2013-ban szerezte a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán, majd ugyanitt, a Farmakognóziai Intézetben PhD fokozatot szerzett. Kutatási területe a természetes vegyületek szerkezetvizsgálata. Gyógynövénykutatással kapcsolatos eredményeit több hazai és nemzetközi díjjal is elismerték. A gyógyszerészhallgatók egyetemi oktatása mellett számos ismeretterjesztő és szakmai továbbképző cikk szerzője.

Jó-e rák ellen a pecsétviaszgomba?

A távol-keleti tradicionális gyógyászatban már évezredek óta alkalmaznak gyógygombákat (pl. Lentinus edodes – shiitake gomba, Trametes versicolor – lepketapló, Cordyceps sinensis – hernyógomba) a legkülönfélébb betegségek kezelésére. Ebbe a körbe tartozik a hazánkban is honos, főként lombhullató fák kérgén élő pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum, reishi gomba). Ezek a gombák olyan, biológiailag aktív poliszacharid-fehérje összetevőket tartalmaznak, melyek egyre inkább felkeltik a tudományos világ érdeklődését. Itthon kevesen tudják, hogy például Japánban gyógygombákból kinyert hatóanyagok (Krestin, lentinán) gyógyszerként vannak engedélyezve bizonyos daganattípusok és a HIV-fertőzés kiegészítő kezelésére. Tekintettel arra, hogy a pecsétviaszgomba állatkísérletekben ígéretes daganatellenes és immunmoduláns aktivitást mutatott, jogosan merülhet fel a kérdés: a humán vizsgálatok alátámasztják-e a gomba rákos betegekben való alkalmazhatóságát?

Az eddigi klinikai adatok meglehetősen hiányosak ebben a témakörben. Egyes vizsgálatokban azt találták, hogy a tumorok jobban reagáltak azon kemoterápiás vagy sugárkezelésekre, melyek alatt a betegek pecsétviaszgombát is kaptak. Figyelmeztető ugyanakkor, hogy a gomba önmagában adva egyik tanulmányban sem csökkentette a daganatok méretét. A vizsgálati alanyok fehérvérsejtjei közül a T-limfociták számában és százalékos előfordulásában javulást tapasztaltak az orvosok, de a gomba szedésekor a természetes ölősejtek aktivitása nem növekedett számottevően. Ez azért is fontos, mert az ölősejtek aktivitása egyfajta indikátora annak, hogy a szervezet mennyire képes védekezni a daganatos sejtek inváziója ellen. Ettől függetlenül a fehérvérsejtszám növekedése bizonyos mértékig ellensúlyozhatja a kemoterápiás szerek csontvelőkárosító hatását, hiszen ekkor kevesebb fehérvérsejt képződik, és a legyengült immunrendszer mellett könnyebben kialakulhatnak másodlagos fertőzések. Az onkológiai kezelés pecsétviaszgombával kombinálva a betegek saját bevallása szerint jobb életminőséget eredményezett, ám ez távolról sem jelenti azt, hogy a gomba segítségével megnőtt a túlélési idő! Azt még senki sem vizsgálta behatóbban, hogy a pecsétviaszgomba emeli-e – és ha igen, mennyire – a daganatos betegek túlélési arányát és idejét, pedig ezek bizonyítanák legjobban egy adott szer vagy kezelés hatékonyságát. A gomba mellékhatásai enyhék, csak pár esetben jegyeztek fel émelygést vagy alvászavart.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.