A Zingiber officinale, vagyis gyömbér, a gyömbérfélék családjába tartozó, Dél-Ázsiában honos növény. Gyöktörzsét Indiában és Kínában már legalább 5000 éve fogyasztják nyersen, szárítva és megfőzve, fűszerként vagy gyógynövényként. A tradicionális gyógyászatban főként emésztési problémákra, hányásra, asztmára, ízületi és izomfájdalmakra alkalmazzák. Európába valószínűleg görög és római közvetítéssel juthatott el. Érdekesség, hogy a kardamom, a kurkuma és a is a gyömbérfélék családjához tartozó fűszerünk. A gyömbér csípős ízét jellegzetes fenolos vegyületek adják melyek közül a 6-paradol nagy mennyiségben van jelen a malagétaborsban is.
Egy a közelmúltban publikált részletes tanulmány a gyömbér lehetséges testsúlycsökkentő hatását értékelte a rendelkezésre álló laboratóriumi, állatkísérletes és klinikai vizsgálatok alapján. A gyömbérben található aktív vegyületek közül többet is összefüggésbe hoztak már olyan biokémiai folyamatok befolyásolásával, ami előmozdíthatja a fogyást. A tanulmányok szerint a gyömbér az energiamérleg mindkét ágára hatással van: csökkentheti a bevitt kalóriamennyiséget az étvágy csökkentésén keresztül, valamint növeli a már bevitt kalóriák felhasználását, többek között a hőtermelés fokozásával.
Az eredmények biztatóak, de a klinikai vizsgálatok következtetései nagy szórást mutatnak. Néhány vizsgálatban jelentősebb étvágycsökkenésről, a testtömegindex és a zsigeri zsír mennyiségének csökkenéséről számoltak be, de az eredmények összevetését több körülmény is megnehezíti. Egyes vizsgálatokban nem gyömbért, ahnem valamely rokon fajt használtak (például a malagétaborsot) és néha frissen, máskor pedig szárítva adagolták. Nagy volt az eltérés az alkalmazott dózis (30 mg–20 g), az adagolási gyakoriság (napi 1-szer, napi 4-szer) és az adagolási időtartamok között is (24 óra–12 hét). A nyolc kielemzett klinikai vizsgálat között nem volt két, egyforma körülmények között kivitelezett tanulmány.
A tanulmány szerzői megjegyzik, hogy a gyömbér valószínűleg pozitívan befolyásolja az energiaháztartást és elősegíti a fogyást. Ugyanakkor még szükség van az optimális adagolási mód, dózis, adagolási gyakoriság és időtartam, valamint az esetleges hosszabb használat alatt kialakuló mellékhatások felderítésére jól megtervezett klinikai vizsgálatokban.
Forrás: Macit és mtsai.: Evaluation of Ginger (Zingiber Officinale Roscoe) on Energy Metabolism and Obesity: Systematic Review and Meta-Analysis
Ez a cikk mindenki számára ingyenesen hozzáférhető – a PirulaKalauz készítése azonban költségekkel is jár. Kérjük, támogasd a munkánkat – pár kattintással megteheted itt!
2006-ban végzett a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán gyógyszerészként és gyyógyszerész szakfordítóként. Doktori disszertációját 2010-ben védte meg. A Szegedi Biológiai Kutatóközpontban dolgozott kutatóként, majd gyógyszerfejlesztőként.