fbpx
2021. január 21., csütörtök

A propolisz és a cukorbetegség: mítosz vagy valóság?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

A propolisz és a cukorbetegség: mítosz vagy valóság?

A 2-es típusú cukorbetegség az esetek zömében összefüggésbe hozható az elhízással, s mivel a túlsúlyosok arány világszerte nő, ez a betegség is egyre több embert érint. A cukorbetegség kockázata csökkenthető rendszeres testmozgással, egészséges étrenddel, de a cél érdekében egyéb eszközök, köztük étrend-kiegészítők is bevethetőek.

Ezek egyike a propolisz, vagy magyar nevén méhszurok. A propolisz ragacsos, gyantás anyag, amelyet a méhek fák rügyeiről, leveleiről összegyűjtött nedvekből állítanak elő, s amelyet a kaptárok réseinek tömítésére és fertőtlenítésre használnak. A méhszurok javarészt növényi gyantákból, viaszokból, illóolajokból és virágporból áll, de kisebb mennyiségben más, részben a méhek által előállított vegyületeket is tartalmaz. Hatásait számos állatkísérletben tanulmányozták, a megfigyelt kedvező hatások sora nagyon hosszú. Ezek egyike a vércukorszint csökkentése, amit embereken is részletesen tanulmányoztak.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni megteheted  itt.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.