A 2-es típusú cukorbetegség az esetek zömében összefüggésbe hozható az elhízással, s mivel a túlsúlyosok arány világszerte nő, ez a betegség is egyre több embert érint. A cukorbetegség kockázata csökkenthető rendszeres testmozgással, egészséges étrenddel, de a cél érdekében egyéb eszközök, köztük étrend-kiegészítők is bevethetőek.
Ezek egyike a propolisz, vagy magyar nevén méhszurok. A propolisz ragacsos, gyantás anyag, amelyet a méhek fák rügyeiről, leveleiről összegyűjtött nedvekből állítanak elő, s amelyet a kaptárok réseinek tömítésére és fertőtlenítésre használnak. A méhszurok javarészt növényi gyantákból, viaszokból, illóolajokból és virágporból áll, de kisebb mennyiségben más, részben a méhek által előállított vegyületeket is tartalmaz. Hatásait számos állatkísérletben tanulmányozták, a megfigyelt kedvező hatások sora nagyon hosszú. Ezek egyike a vércukorszint csökkentése, amit embereken is részletesen tanulmányoztak.
Eddig összesen 6 randomizált, kontrollos vizsgálatban tanulmányozták a propolisz hatásait, közel 400 cukorbeteg részvételével. Ezek metaanalízise szerint méhszurok szedése jelentősen csökkentette az éhgyomri vércukorszintet (0,8 mmol/l-rel) azokhoz képest, akik nem részesültek kezelésben. A kezelés csökkentette a glikált hemoglobin koncentrációját is. Kezeletlen cukorbetegség esetén a szervezet különböző fehérjéihez glükóz kapcsolódik (glikálódnak), ami szerv- és szövetkárosodáshoz vezethet. A glikált hemoglobin koncentrációja ennek mértékére utal, szintjének mérséklődése a hosszú távon javuló vércukorkontrollt igazolja. Az inzulinszint azonban nem változott a kezelés hatására, ami arra utal, hogy a vércukorszint-csökkentés nem ennek a hormonnak a befolyásolásával alakul ki.
A vizsgálat alá vont tanulmányokban napi 226-1500 mg propolisszal kezelték a betegeket 56-180 napon keresztül. Az eredmények általánosításának nemcsak az eléggé tág dózistartomány szab határt, hanem az is, hogy a propolisz összetétele nagyon függ attól, hogy milyen növényekről gyűjtik be a méhek. A kedvező hatás egyértelműnek tűnik, az azonban még tisztázásra vár, hogy pontosan milyen típusú propolisz és milyen adagolással szolgálja legjobban a cukorbetegek egészségét.
Karimian J. és mtsai: The efficacy of propolis on markers of glycemic control in adults with type 2 diabetes mellitus: A systematic review and meta‐analysis
Ez a cikk mindenki számára ingyenesen hozzáférhető – a PirulaKalauz készítése azonban költségekkel is jár. Kérjük, támogasd a munkánkat – pár kattintással megteheted itt!

Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.