Mi haszna a maszkviselésnek?

A koronavírus-járvány kezdete óta sok indulatot vált ki a maszkviselés. Bár az egészségügyi dolgozóknak kezdettől fogva ajánlott vagy kötelező volt a maszkviselés, a lakosság számára a járvány első szakaszában sok országban, így Magyarországon sem ajánlották a hordást. Ennek az álláspontnak az alapja az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) ajánlása volt. A WHO állásfoglalása nem ajánlotta a lakosság számára a maszkok használatát, arra hivatkozva, hogy nincs bizonyíték arra, hogy ezek védenének a fertőzés ellen.

Való igaz, hogy ez év elején nem voltak ilyen bizonyítékok, hiszen a COVID-19 egy új kórokozó, amellyel értelemszerűen korábban nem folytak vizsgálatok. Támpontnak mindössze a józan ész számíthatott, hiszen nyilvánvalónak tűnik, hogy egy fertőzött ember köhögése kevésbé fertőz, ha ő és környezete is maszkot visel. A WHO logikátlannak tűnő álláspontja mögött az a félelem is állhatott, hogy ha a lakosság nagy mennyiségű maszkot kezd felhalmozni, nem jut azoknak, akiknek igazán szüksége van ezekre (orvosoknak, gyógyszerészeknek stb.).

A helyzet az elmúlt hetekben változott. Egyre több országban ajánlott, sőt, bizonyos körülmények között kötelező a maszkhasználat. Hazánkban például kötelező arcmaszkot vagy az orrot és szájat eltakaró sálat, kendőt viselni az üzletekben és a piacokon is, valamint a tömegközlekedési eszközön. És 2020. június 5-én a WHO is lépett: változtatott ajánlásain, és most már a lakosság számára is ajánlja a maszk viselését. A helyes maszkviseléssel kapcsolatban a WHO közreadott egy infografikát, amelynek magyarra fordított, lent látható változata innen letölthető.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni megteheted  itt.