Szúnyogriasztók: hogyan válasszunk okosan?

Ha készítenének felmérést a legidegesítőbb hangokról, a szúnyogzümmögés biztosan közöttük lenne. Kellemes nyári estéken nincs annál bosszantóbb, mint amikor a fejünk fölött egyre közelebb köröző szúnyog döngicsélése veri ki az álmot az ember szeméből. És ez csak a kezdet: a szúnyog előbb-utóbb megtalálja a módját, hogy a vérünket szívja. Ez pedig kellemetlen, hiszen tartós viszketéssel jár.

A vérszívók elleni csata egyenlőtlen: az ember egyetlen fajként áll szemben legalább 50 másikkal – ugyanis ennyiféle csípőszúnyog él Magyarországon. Szerencsére nem mindegyik tekint ránk prédaként, de így is sokféle szúnyog keresi egyoldalúan az ember társaságát. Érdekes módon csak a nőstény szúnyogok szívják a vérünket – más gerinces állatokéval együtt. És ebben rejlik a szúnyogcsípés igazi veszélye, mert képes átvinni a fertőzéseket egyik áldozatáról a másikra.

A nagy folyóink szabályozása, a mocsarak lecsapolása előtt időszak idilli volt a szúnyogok számára. A szúnyogok szaporodásához ugyanis szükséges a víz: ebben rakják petéiket, itt fejlődnek a lárvák, a bábok, majd ezekből kelnek ki a kifejlett szúnyogok. A különféle fajok különböző édesvizeket kedvelnek: van, amelyik folyók partjain, van, amelyik tavakban, de számos faj a tócsákban vagy a virágcserepek alatt összegyűlő esővízben is képes szaporodni. Nem kell folyó mellett vagy mocsár közepén élni ahhoz, hogy megtaláljanak a szúnyogok…

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni megteheted  itt.