fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. október 5., szombat

Borra sör meggyötör, sörre bor mindenkor?

Tudtad?

Az alkoholizálásnak nemcsak hagyománya, hanem gazdag hiedelemvilága is van – nemcsak nálunk, hanem a világ más részein is. Az alkoholos italok fogyasztásának ideális sorrendjével kapcsolatos szólások nemcsak magyarul léteznek. Ilyen például az angol “grape or grain but never the twain” (szó szerinti jelentése: szőlő vagy gabona, de soha ne keverd), amely a sör- és borfogyasztás kombinálásától óvja a fogyasztókat. Ugyanilyen bölcs mondások léteznek más nyelveken is: “Wein auf Bier, das rat’ ich Dir—Bier auf Wein, das lass’ sein” – véli a német; “Bière sur vin est venin, vin sur bière est belle manière” – így a francia.

Valószínűleg Nobel-díj nem jár annak, aki tudományosan is segít tisztázni azt a dilemmát, hogy mi az alkoholizálás ideális sorrendje, de mindenesetre van ez olyan súlyú kérdés, hogy német kutatók egy egészen komoly vizsgálatban járjanak a végére. 90 önkéntest három csoportra osztottak, akik a másnaposság eléréséhez megfelelő véralkoholszint eléréséig ittak (jó sokat). Az egyik csoport sörre bort, a másik borra sört, a harmadik csoport tagjai vagy csak bort, vagy csak sört. Az italozás másnapján egy kérdőív segítségével meghatározták a másnaposság mértékét. Egy hét múlva az egészet megismételték, annyi különbséggel, hogy akik előzőleg sörrel kezdtek, azok ez alkalommal borral (és fordítva), akik pedig csak bort ittak, azok a második körben csak sört (és szintén fordítva). Ennek az ún. keresztezett tervezésnek az volt a célja, hogy teljesen kiküszöbölje az esetleges eltérő egyedi (alkohol)érzékenységből adódó különbségeket.

A vizsgálat arra a meglepő következtetésre jutott, hogy a fogyasztott alkohol típusa és a fogyasztás sorendje semmilyen hatással nincs a másnaposság súlyosságára. A másnaposságra jellemző tünetek mindegyik csoportot ugyanannyira sújtották (fejfájástól a hányásig). Azaz a vizsgálat cáfolja mindazokat a népi bölcsességeket, amelyek szerint az alkoholfogyasztás megfelelő sorrendjével megvédhetjük magunkat a másnaposságtól. Az is bizonyított tény, hogy legjobb preventív hatása a mérsékelt bevitelnek van (ezt Magyarországon, ahol az alkoholizmus komoly közegészségügyi probléma, nem lehet eléggé hangsúlyozni), de a másodlagos prevencióban hasznos az evés és a vízivás is.

Ez a cikk mindenki számára ingyenesen hozzáférhető – a PirulaKalauz készítése azonban költségekkel is jár. Kérjük, támogasd a munkánkat – pár kattintással megteheted itt!

Legfrissebb cikkek