A túlsúly és az elhízás, valamint az ezekkel összefüggésben kialakuló betegségek (pl. cukorbetegség, szív-érrendszeri betegségek) megelőzése és kezelése világszerte egyre nagyobb kihívást jelent. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közel 2 milliárdra teszi túlsúlyos felnőttek, és 600 millióra az elhízottak számát. A túlsúlyosak aránya 1975 óta háromszorosára nőtt, és nem tűnik úgy, hogy a tendencia a közeljövőben változna. A kalóriadús élelmiszerek és mozgásszegény életmód következtében felszedett kilóktól leghatékonyabban tudatos és fenntartható életmódváltással, megfelelő étrend kialakításával és a testmozgás fokozásával lehet megszabadulni. A gyors eredmények érdekében sokan étrend-kiegészítőket és gyógynövényalapú termékeket vásárolnak. Ezek hatásossága és biztonságossága azonban ritkán igazolt.
A kerti katicavirág vagy másnéven fekete kömény (Nigella sativa) a Közel-Keleten és Délkelet-Ázsiában honos növény, amelyet a helyi tradicionális gyógyászatban számos céllal alkalmaznak. A katicavirággal kapcsolatos klinikai vizsgálatok jelentős része is főképp ezen régiók országaiból (pl. Irán, Pakisztán, Malajzia, Banglades, Indonézia) származik. A katicavirágot testsúlycsökkentő hatását számos vizsgálatban tanulmányozták már, azonban az egyes klinikai vizsgálatok eredményei nem voltak egybehangzók, ezért iráni kutatók két éve elvégezték a vizsgálatok összevetését és statisztikai értékelését. A 13 klinikai vizsgálat és 875 bevont személy adataival végzett metaanalízis során arra keresték a választ, vajon a katicavirág magjából készült termékek valóban hatással vannak-e a felnőttek súlyára. Az értékelt klinikai vizsgálatokban a bevont személyek testsúlyának (10 vizsgálat), testtömegindexének (BMI, 11 vizsgálat) és derékkörfogatának (5 vizsgálat) változását rögzítették. A bevont személyeket minden vizsgálatban véletlenszerűen két csoportba osztották. Az egyik csoport tagjai hatóanyagot nem tartalmazó placebokészítményt kaptak, a másik csoportban pedig magolajat, illetve a magból készült kivonatot, vagy az őrölt magot kaptak. Az egyes vizsgálatok hossza 6 és 13 hét között változott. A bevont személyek egy része krónikus betegségben (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, Hashimoto pajzsmirigybetegség) szenvedett. Voltak azonban olyan vizsgálatok is, ahol a fekete köményt egészséges személyek kapták.
A klinikai vizsgálatok eredményeinek statisztikai értékelésével megállapították, hogy a fekete kömény magolaj, magból készült kivonat vagy őrölt mag alkalmazásával csökkenthető a testsúly, amely hatás a placebóhoz képest jelentős. A kerti katicavirággal kezeltek körében a testtömegindex is jelentősen csökkent, ugyanakkor a derékkörfogat változásában a placebót kapókéhoz hasonlítva nem volt kimutatható szignifikáns változás. Az eredmények alapján a magolaj hatásosabbnak tűnik, mint a magból készült kivonat vagy az őrölt magpor. Továbbá a kedvező hatások eléréséhez valószínűleg legalább 8 hétig kell fogyasztani a katicavirágot.
A katicavirág testsúlycsökkentő hatásának hátterében álló mechanizmusok egyelőre teljesen nem ismertek, feltételezik azonban, hogy leginkább a mag komponensei leginkább a zsíranyagcserét befolyásolják. További kutatások szükségesek a katicavirág európai populációra gyakorolt hatásának feltérképezéséhez, mivel a legtöbb vizsgálat (és a fenti metaanalízisbe bevont vizsgálatok mindegyike) ázsiai személyek bevonásával készült.
Felhasznált irodalom:
Mousavi S. M. és mtsai: Effect of Nigella sativa supplementation on obesity indices: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials
Ez a cikk mindenki számára ingyenesen hozzáférhető – a PirulaKalauz készítése azonban költségekkel is jár. Kérjük, támogasd a munkánkat – pár kattintással megteheted itt!
Gyógynövénykutató gyógyszerész, egészségügyi szakfordító-tolmács. Főbb kutatási területe a gyógynövények hatásosságának, biztonságosságának és tartalomanyagainak vizsgálata. Évek óta részt vesz gyógyszerész- és orvostanhallgatók egyetemi oktatásában és egészségügyi szakemberek továbbképzésében. Több fórumon és módon is közreműködik a nagyközönség hiteles és szakszerű tájékoztatásában, az érdeklődők számára elérhetővé és megérthetővé téve a legfrissebb tudományos eredményeket.