fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. november 21., csütörtök

Tudtad, hogy a méz mindenre IS jó?

Tudtad?

A méheket és a mézet mindenki szereti. Magyarország méznagyhatalom – bár a méhek pusztulnak és a boltokban kapható méz egy része nem hazai termék… A méznek nincs szüksége arra, hogy hamis állításokkal “reklámozzák” – mégis vírusszerűen terjed egy írás, amely tele van hamis vagy túlzó állításokkal. Az alábbiakban ezt elemezzük:

Tudtad, hogy egy kanál méz elég ahhoz, hogy 24 órán át életben tartson egy embert?

24 órát könnyedén ki lehet bírni evés nélkül. Hosszú távon viszont az egy kanál mézben található kalóriamennyiség (kb. 45 kcal) töredéke annak, amire egy átlagos felnőttnek szüksége van (kb. 2000 kcal). Napi egy kanál mézzel kb. annyi idő alatt halnánk éhen, mint teljes ételmegvonással.

Tudtad, hogy a világ egyik első érméjén egy méh szimbóluma volt?

Vitatott, hogy melyik volt a világ első pénzérméje. Egyesek szerint egy lüdiai érme (kb. Kr. e. 600), ezen egy oroszlán látható. Amire a szerző gondolhat, az egy 200 évvel későbbi érme, amelyen tényleg méh látható. Ez nem meglepő, ugyanis a méhek régóta a takarékosságot szimbolizálják.

Tudtad, hogy a méz élő enzimeket tartalmaz?

Nem élő, de működő enzimeket valóban tartalmaz a méz. Tartalmaz például glükóz-oxidázt, amely részt vesz a hidrogén-peroxid termelésében. A hidrogén-peroxid szerepet játszik a méz antimikróbás, fertőtlenítő hatásában. Ugyanilyen szerepet töltenek be a proteázok és a dihodroxiaceton-foszfatáz. Utóbbi enzim termeli a glioxálszármazékokat – ezek felelősek a manukaméz kimagasló anibakteriális hatásáért. A diasztáz és az invertáz alakítja ki a méz magas glükóztartalmát (más cukrok, pl. amilóz és szacharóz bontásából glükózt termel). A tartós hőkezelés inaktiválja ezeket az enzimeket.

Tudtad, hogy fémkanálból ezek az enzimek elhalnak? A méz fogyasztásának legjobb módja fakanállal, ha nem találsz, használj műanyag kanalat.

Ez nem igaz, legalábbis ha rozsdamentes fémkanalat használunk (márpedig ezt szoktunk). A rozsdamentes acél nem lép reakcióba az enzimekkel. Ha egyéb (réz, ezüst, vas) fémekből készült kanalat tartósan tárolunk a mézben, akkor az valamelyest csökkentheti az enzimek aktivitását. Ha csak arra használjuk a kanalat, hogy kivegyünk a mézből, teljesen mindegy, milyen anyagból készül (legalábbis az enzimek szempontjából)

Tudtad, hogy a méz olyan anyagot tartalmaz, amely segíti az agy működését?

Az agy “üzemanyaga” a glükóz, és a méz valóban sok glükózt (valamint fruktózt) tartalmaz. Ilyen – de csak ilyen – szempontból mindegyik olyan étel hasznos, amelyben sok cukor található (a kólától a szőlőcukortablettáig).

Tudtad, hogy a méz azon kevés ételek egyike a földön, amelyek egyedül képes fenntartani az emberi életet?

Az ember életet fenntartó ételeknek teljes értékűeknek kell lenniük, azaz tartalmazniuk kell minden létfontosságú tápanyagot. A méz nem tekinthető teljes értékű tápláléknak. Bár gazdag energiaforrás és tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, de vitamintartalma nem teljes körű (pl. nincs benne D-, B12- és A-vitamin sem)​. A makronutriensek közül a méz kevés fehérjét és zsírt tartalmaz, és rostokban is szegény. A fentiek miatt nem alkalmas arra, hogy egyedüli táplálékként szolgáljon hosszabb távon.

Tudtad, hogy a méhek megmentették az embereket az éhezéstől Afrikában?

Nem, nem tudtam, sőt, most sem tudom, mire gondolhatott a szerző. Ha a méhek nem poroznának be bizonyos növényeket, nem lenne termés, ami akár éhínséget is okozhatna, de ez nem ugyanaz, amire a cikk utal.

Tudtad, hogy a méhek által termelt propóleum a természet egyik legerősebb antibiotikuma?

Nem propóleum, hanem propolisz. A propolisz, magyarul méhszurok, a méhek által a kaptár kórokozókkal szembeni védelmére gyűjtött anyag. Bár van antibakteriális hatása, nem tekinthető antibiotikumnak. Ahhoz, hogy annak tekintsük, a baktériumokat nemcsak a felületeken, hanem az emberi szervezeten belül is el kellene pusztítania. A propolisz jó lehet arra, hogy a szájüregen belül a baktériumok számát csökkentse (pl. torokfájás esetén), arra viszont nem, hogy egy tüdőgyulladást gyógyítson (erre a “valódi” antibiotikumok alkalmasak). A propolisz egyik tagja annak a nagyon hosszú listának, amely tele van olyan anyagokkal, növényekkel (gyömbértől a fokhagymáig), amelyekről alaptalanul terjesztik az interneten, hogy antibiotikumok.

Tudtad, hogy a méznek nincs lejárati ideje?

Az élelmiszereinken kétféle lejárati dátumjelöléssel találkozhatunk: minőségmegőrzési idővel és fogyaszthatósági idővel.
A minőségmegőrzési idő azt az időtartamot mutatja, ameddig elvárhatjuk a gyártó által garantált minőséget, például ízt, illatot, színt vagy állagot. Az minőségmegőrzési idő lejárta után a termékek veszíthetnek minőségükből, élvezeti értékükből, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem fogyaszthatók. Minőségmegőrzési időt jellemzően hosszabb ideig eltartható élelmiszereken találhatunk.

A fogyaszthatósági idő az olyan romlékony áruk jelölésére szolgál, amelyek lejárat után elfogyasztása akár komoly egészségügyi kockázatot is jelenthet.

A méz a kevésbé romlékony tartós élelmiszerek közé tartozik, a termékeken feltüntetett minőségmegőrzési idő általában kb. 2 év. Ezt követően a benne található cukor kikristályosodhat, egyes anyagok oxidálódhatnak, az íz enyhén változhat – de ettől a méz nem válik veszélyessé. A NÉBIH ajánlása szerint a méz a minőségmegőrzési időt követő 1 éven belül még fogyasztható. Az tehát nem igaz, hogy a méznek nincs lejárati ideje, bár tény, hogy hosszú idő alatt sem romlik jelentősen a minősége.

Tudtad, hogy a világ legnagyobb császárainak testét aranykoporsókba temették, majd mézzel borították be, hogy ne rothadjanak?

Valóban használtak mézet balzsamozásra, a holttestek tartósítására. A méz azért ideális eszköz erre, mert antibakteriális hatása révén elpusztítja a test felszínén a mikróbákat, magas cukortartalma miatt pedig “kiszívja” a vizet a holttestből, így segítve elő a tartósítást. Állítólag Nagy Sándort is mézzel mumifikálták.

Tudtad, hogy a "nászút" (nászút) kifejezés abból ered, hogy az ifjú pár házasság után termékenységi célból fogyasztja a mézet?

Itt bukik ki, hogy mennyire igényes és alapos írás ez… Az egész iromány egy angol nyelvű szöveg gépi fordítása lehet. A nászút angolul honeymoon, ez mézes hónapként lenne forítható, de van erre szép magyar kifejezés is: mézeshetek. Ez az esküvőt követő időszakot jelöli, amely a legboldogabb, legédesebb időszak az ifjú pár életében, valószínűleg innen ered a név. Korábbi elméletek szerint ebben az időszakban a termékenység fokozására mézes italt ittak (ezzel magyarázták a nevet) de ezt a hipotézist mára megcáfolták.

Tudtad, hogy egy méh kevesebb mint 40 napot él, legalább 1000 virágot látogat meg és kevesebb mint egy teáskanál mézet termel, de neki ez egy élet munkája. Köszönöm drága méhecskék ..!

Nagyjából stimmel, annyi megjegyzéssel, hogy bár nagyon sokféle becslés olvasható ezzel kapcsolatban, egyetlen méh kb. 1/10 teáskanálnyi mézet termel, és élete során több ezer virágot látogat meg. Ezek a hasznos állatok igazán megérdemlik a tiszteletet, a védelmet – és hogy valós dolgokat írjanak velük kapcsolatban…

Ez a cikk mindenki számára ingyenesen hozzáférhető – a PirulaKalauz készítése azonban költségekkel is jár. Kérjük, támogasd a munkánkat – pár kattintással megteheted itt!

Legfrissebb cikkek