fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 4., csütörtök

Az alkoholmentes sör, mint kapudrog?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában ráadásul sok sav és koffein is van. Hát még az energiaitalokban! A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz – a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből-színezékekből készített borzalmakról ne is beszéljünk… Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet alkoholmentes sörrel itatni a szegény gyereket ebben a rekkenő hőségben, nem? Hát, nem feltétlenül…

Lehet benne alkohol

    Ami első nézésre alkoholmentes, még nem feltétlenül alkoholmentes. A Magyar Élelmiszerkönyv szerint ugyanis az alkoholmentes sörök legfeljebb 0,5% alkoholt tartalmazhatnak – ez pedig több mint a semmi, kb. egy normál sör alkoholtartalmának tizede. Egy gyerek számára a fél százalék alkohol is sok.

    Egyes sörök címkéjén 0% vagy 0,0% alkoholtartalom van feltüntetve – ezek természetesen jóval kevesebb alkoholt tartalmaznak, még ha nem is abszolút alkoholmentesek. Az abszolút alkoholmentesség azért nem érhető el, mert a sörélesztők valamennyi alkoholt biztosan termelnek. A gyártástechnológiával próbálják ennek mennyiségé minimalizálni.

    Még nagyobb probléma, ha az alkoholmentesnek mondott ital valójában egyáltalán nem az. Ilyen esetre hazánkban nem derült fény, azonban egy kanadai vizsgálatban az analizált 45 alkoholmentes ital 30%-ában a feltüntetett határérték feletti volt az alkoholtartalom, 6 itatalban pedig 1% fölötti volt.

    Az alkoholmentes sör, mint „kapudrog”

    A kábítószerekel kapcsolatos kapudrog-elmélet szerint a kannabisz használata növeli a keményebb drogok (pl. heroin, kokain) használatának kockázatát. Ezt az elméletet sokan vitatják, azonban úgy tűnik, az alkoholmentes sör – alkoholos italok viszonylatában érvényes lehet.

    Egy japán kutatás szerint az alkoholmentes sört fogyasztó diákok körében az alkoholtartalmú italok fogyasztása és/vagy a dohányzás iránti érdeklődés és motiváció nagyobb volt, mint azoknál, akik nem fogyasztottak ilyen italokat.

    Az alkoholmentes sör nem alkoholtartalma révén vezet át az alkoholos sörök fogyasztására. Sokkal inkább annak van szerepe ebben, hogy az alkoholmentes italok fogyasztása a gyerekek szemében normalizálja a sörivást (ráadásul az alkoholos és alkoholmentes sörök csomagolása nagyon hasonló, az ital elfogyasztásának rituáléja a doboz „ciccentésétől” kezdődően pedig tökéletesen azonos). Ezen túl az alkoholmentes sörök is enyhén kesernyés ízűek, amelyet kisebb gyermekek számára is elfogadhatóvá tesz a gyümölcsös ízesítés és a cukortartalom. Egy „valódi” sör megkóstolásánál a jellegzetes sörízt már nem érzik teljesen idegennek, így könnyebben elfogadják vagy kellemesnek találják az alkoholos ital ízét is. Magyarországon mindez különösen súlyos kérdés, hiszen hazánkban világviszonylatban is magas az alkoholisták aránya. Nemzetközi felmérések szerint az alkoholfogyasztás a gyermekek körében továbbra is jelentős mértékű, s bizonyos csoportokban (idősebb lányok körében) fokozódik.

    Ráadásul hizlal

    Magyarországon komoly probléma a gyermekkori elhízás, amely már a kisiskolások körében is nagyon gyakori. 2010 óta hazánk is részt vesz a WHO által kezdeményezett COSI (Childhood Obesity Surveillance Initiative) felmérésben, amelynek célja, hogy a gyermekkori elhízás trendjét nemzetközileg (jelenleg 40 ország részvételével) kövesse. A COSI hazai eredményei szerint a 7 évesek körében az elhízottak vagy túlsúlyos gyermekek aránya folyamatosan 20% fölötti. Ebben a mozgáshiányon kívül az egészségtelen táplálkozásnak, a túlzott kalóriabevitelnek van szerepe.

    Talán sokan nem gondolnak arra, hogy a kalóriabevitel szempontjából nemcsak a cukros üdítőkkel, hanem az alkoholmentes sörökkel is komolyan számolni kell. Ezekben ugyanis a „normál” sörök cukortartalmának többszöröse található. Ez tulajdonképpen nem meglepő, hiszen a sörélesztő, miközben alkoholt termel, a sör cukortartalmát fogyasztja. Az alkoholmentes söröket általában úgy állítják elő, hogy hűtéssel leállítják a sörélesztők működését, így az italban benne marad az eredeti cukortartalom.

    Példaként néhány nagyobb sörgyár alkoholos és alkoholmentes italainak kalória- és cukortartalma (100 ml italban):

    • Dreher Gold (5% alkohol): 41 kCal/0,5 g cukor
    • Dreher 24 (0,5% alkohol): 24 kCal/2,1 g cukor
    • Dreher 24 citrom (0,0% alkohol) 30 kCal/6,2 g cukor
    • Gösser Prémium (5% alkohol): 41,8 kCal/0,7 g cukor
    • Gösser Natur Zitrone (0%) 34,8 kCal/7,5 g cukor
    • Borsodi Világos (4,5% alkohol) 38 kCal/0,9 g
    • Borsodi Friss citromos (0,0%)28 kCal/4,8 g cukor

    Összehasonlításul: a Coca Cola 100 ml-e 45 kCal energiát és 11,2 g cukort tartalmaz. Az alkoholmentes sörök cukortartalma a kóláét nem éri el, de a deciliterenkénti 7,5 g cukor egy fél literes doboz elfogyasztása 2,5 evőkanál kristálycukorral ekvivalens… Az, hogy az alkoholos sörök kalóriatartalma magasabb, mint az alkoholmenteseké, az alkohol magas kalóriatartalmával magyarázható.

    De mit igyon a szegény gyerek, ha nem kólát, energiaitalt, egyéb cukrozott üdítőt vagy alkoholmentes sört? Leginkább vizet: a nyári melegben a hideg (esetleg szénsavas) víznél nincs egészségesebb frissítő. Kerülhet bele esetleg egy citromkarika vagy citromlé, de az otthon készített, cukormentes jeges tea is jó alternatíva (ehhez kiváló pl. a zöld tea, citromfű vagy menta, s a tea ezeknek az egy éjszakén a hűtőben való áztatásával készül). Persze nem könnyű „leszoktatni” egy gyereket a túlédesített/ízesített alkoholmentes sörökről, de első lépésnek megteszi, ha a szülő sem ilyen itallal (vagy alkoholos sörrel) fedezi a folyadékszükségletét…

    Ez a cikk mindenki számára ingyenesen hozzáférhető – a PirulaKalauz készítése azonban költségekkel is jár. Kérjük, támogasd a munkánkat – pár kattintással megteheted itt!

    Legfrissebb cikkek

    PirulaKalauz

    Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!