fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. június 30., vasárnap

Paradicsom és uborka, a veszélyes páros – kazah tudomány, magyar közvetítéssel

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

A „zöldség” szóról régen a paradicsom és az uborka jutott eszembe, de egy ideje már az interneten megjelenő marhaságokra asszociálok. S milyen csodálatos korban élünk: tegnap mindez egy szuperfúzió révén egyesült, a Magyar Hírlap névtelen szakújságírójának, egy kazah sportújságnak és egy ukrán hírportálnak köszönhetően.

Ugye milyen fantasztikus konstelláció? A történet ennél kicsit prózaibb: annyi történt, hogy egy ukrán weboldal írását (ennek még van szerzője, bizonyos Julia Posohova) szó szerint átvette egy kazah oldal (csak a szerző neve tűnt el), majd ezt ferdítette le a Magyar Hírlap. Már az ősforrás is jó nagy marhaságokat tartalmazott, de a magyar verzióban erre sikerült rátenni még egy lapáttal. Mélyelemzés következik – nem lesz hosszú, de annál mélyebbre süllyedünk:

Miért ne együk együtt az uborkát és a paradicsomot?
Figyelmeztettek az egészségügyi szakemberek

Már a cím is elég meglepő, hiszen legtöbben úgy tudjuk (rosszul?), hogy ezek külön-külön egészségesek, s veszélyes kölcsönhatásaikról sem tudunk. Nyáron sokan esznek paradicsomsalátát, spanyolok milliói gazpachot, látszólag különösebb mellékhatások nélkül.

A modern táplálkozástudomány azt ajánlja, hogy óvatosan bánjunk bizonyos élelmiszerek kombinációjával az étrendünkben. Az egyik ilyen duó az uborka és a paradicsom. Annak ellenére, hogy ezek a zöldségek vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, az orvosok megjegyzik, hogy külön-külön kell fogyasztani őket (..). A szakemberek elmagyarázzák, hogy az uborka és a paradicsom egyidejű fogyasztása kellemetlenséget okozhat a gyomorban. Ennek oka az aszkorbinsav – egy enzim, amelyet az uborka tartalmaz, és lebonthatja a paradicsomban lévő C-vitamint. Ennek következtében csökken a paradicsom tápértéke.

Nem tudom, ez a „modern táplálkozástudománynak” melyik része, és hogy hol vannak azok a bizonyos „szakemberek”, mindenesetre ezekről a feltételezett veszélyekről, kellemetlenségekről sem szakkönyvekben, sem tudományos cikkekben nincs szó. Ahhoz nem kell táplálkozástudósnak lennünk, hogy tudjuk: az utolsó mondatban említett aszkorbinsav (amely „lebontja a C-vitamint”) maga a C-vitamin… A vicces paradoxon oka az, hogy a kazah cikket gondozó magyar szakember, ahelyett, hogy teljesen a gépi fordítóprogramra hagyta volna a cikkírást, ezen az egyetlen ponton belejavított a szövegbe. Míg az ukrán és a kazah verzió szerint „az ok az aszkorbináz, az uborkában található enzim, amely képes lebontani a C-vitamint a paradicsomban, ennek eredményeként a paradicsom tápértéke csökken”, addig a magyarban ez így szerepel: „ennek oka az aszkorbinsav – egy enzim, amelyet az uborka tartalmaz, és lebonthatja a paradicsomban lévő C-vitamint”. Valószínűleg a Magyar Hírlapos kollégának az „aszkorbináz” kifejezés idegenül hatott, s gyorsan kigyomlálta – így tette értelmetlenné, sőt nevetségessé saját cikkét…

Ha ettől a hibától eltekintünk, akkor is elég furának tűnek ez a sztori. Meglepő módon van némi igazságmagja: lengyel (nem brit!) kutatók tényleg kikutatták, hogy paradicsomból és uborkából álló salátában a paradicsom C-vitamin-tartalma gyorsabban csökken, mint a felszelelt paradicsomé, s ez tényleg az uborkában található, aszkorbinsavat bontó aszkorbinázzal magyarázható. A paradicsomos-uborkás salátában a paradicsom C-vitamin-tartalma 2 óra alatt 50%-kal csökkent, míg uborka hozzáadása nélkül csak 13%-kal. A jelenség érdekes, azonban nincsenek drámai következményei: a paradicsom, a maga 15-20 mg/100 g C-vitamin-tartalmával nem tartozik a legjelentősebb vitaminforrások közé, az pedig, hogy az uborka gyorsítja a vitamin bomlását, nem jár semmilyen káros anyag keletkezésével. A tanulság legfeljebb annyi, hogy ha a C-vitamint uborkás paradicsomsalátával akarjuk pótolni, legjobb, ha frissen készítjük.

Egy másik fontos részlet e zöldségek eltérő emésztési folyamata. A gyomor különböző sebességgel emészti őket: egyes termékeket gyorsabban, másokat lassabban. Ez erjedéshez és puffadáshoz vezethet, amely kellemetlenséget és rossz közérzetet okoz.

Izzadságszagú, erőltetett és alaptalan okoskodás. Még ha igaz is lenne a többsebességű emésztés, miért következne ebből az erjedés és a rossz közérzet? A java azonban hátra van:

Az uborka lúgos étel, míg a paradicsom savas. Ha összekeverednek, sókat képeznek, amelyek hatással lehetnek a vesékre és a májra. Egészségügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ennek a kombinációnak a hosszú távú fogyasztása komoly egészségügyi problémákat okozhat.

Komoly, egyenes beszéd, mindenki érti, aki tanult egy kevés kémiát és biológiát. Összeöntjük a savat és a lúgot, pezseg, gáz fejlődik, ugye, mindenki emlékszik? Ugye, ez történik a paradicsomsalátában is? Vagy nem mindenkinél pezseg? Talán azért, mert a szövegnek már az eleje sem stimmel: az uborka pH-ja 5-6 közötti (7, alatti, azaz savas), hasonlóan a paradicsomhoz (pH = 4-5). Pedig milyen tudományosan hangzott – de kár, hogy nem igaz… Körülbelül annyi igaz ebből, mint amit az egyik kollégám jegyzett meg a cikk kapcsán: „több zöldség is képezhet sókat, így keletkeznek a cukkinátok, a pritamátok, és a káposztátok...”

Egyébként az sem járna drámai következményekkel, ha az egyik tényleg savas, a másik meg lúgos lenne, hiszen a két növény külön-külön is tartalmaz savas és lúgos kémhatású összetevőket, sőt, sókat is, mégis túléljük mi is, a májunk és a vesénk is, ha uborkás paradicsomsalátát eszünk. Még akkor is, ha ezt a salátát az erősen maró sósav és a durván lúgos nátrium-hidroxid reakciójával előállítható nátrium-kloriddal, azaz konyhasóval ízesítjük…

Ez a cikk mindenki számára ingyenesen hozzáférhető – a PirulaKalauz készítése azonban költségekkel is jár. Kérjük, támogasd a munkánkat – pár kattintással megteheted itt!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!