fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 4., csütörtök

Több tabletta, kisebb szókincs: a terhesség alatt indokolatlanul szedett paracetamol rontja a beszédfejlődést

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

paracetamol

A terhesség alatti gyógyszeralkalmazással kapcsolatban több a kérdőjel, mint az egyértelmű válasz. Ennek az az oka, hogy a gyógyszerhatóanyagok magzatra kifejtett hatásának vizsgálata etikailag aggályos, emiatt klinikai vizsgálatokból nagyon kevés információ nyerhető a gyógyszerhatóanyagok esetleges magzatkárosító tulajdonságairól. A várandós nők gyógyszeres terápiája ezért nagyon defenzív, és csak akkor javasolt gyógyszert alkalmazniuk, ha a kezelés elmaradása nagyobb kockázattal jár, mint a gyógyszerszedés.

A várandósság alatti, lázzal járó betegségek esetén az elsődleges cél a láz okának kezelése, megszüntetése, de a testhőmérséklet megemelkedését is kezelni kell, ha túlságosan hosszú ideig tart, vagy ha a láz magas. A terápia elrendelése orvosi feladat. Lázcsillapításra nagyon gyakran paracetamolt használnak, mivel ezt a hatóanyagot a legbiztonságosabbak között tartják számon. A terhesség harmadik harmadában csak ez a hatóanyag alkalmazható, mivel a többi szer (pl. ibuprofen, aszpirin) ebben az időszakban a szív-érrendszer fejlődésére van komoly, akár a magzat életét veszélyeztető hatással.

Különböző felmérések szerint az európai nők 50-65%-a szed paracetamolt legalább egyszer a terhessége alatt. A gyógyszer alkalmazásából származó előnyök meghaladják a kockázatokat, amennyiben indokolt esteben használják a paracetamolt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyáltalán ne lennének kockázatai, feltételezhető káros hatásai a paracetamolszedésnek. Korábbi tanulmányok összefüggést találtak a terhesség alatti paracetamolhasználat és a gyermekek gyengébb kommunikációs készségei között, de módszertani okokból az eredményeket kétkedés övezte. Egy nemrég megjelent, modern módszertannal elvégzett kutatás megerősítette a korábbi eredményeket. A friss kutatás erőssége, hogy a korábbi vizsgálatoknál gyakrabban kérdeztek rá a paracetamolszedésre (azaz kisebb eséllyel fordulhatott elő, hogy az anya nem emlékezett jól a gyógyszerszedésre), és az is, hogy a beszédfejlődésre kifejtett hatást egy széles körben elfogadott módszerrel vizsgálták. A kutatásban a gyermekek beszédfejlődését két- és hároméves korukban mérték fel. Vizsgálták, hogy mennyire hosszú mondatokat használnak és a szókincset is felmérték egy 680 szóból álló lista segítségével.

Kimutatták, hogy amennyiben az anya a terhesség második, és különösen a harmadik trimeszterében paracetamolt szedett, az a korai nyelvi fejlődés mérsékelt, de statisztikailag szignifikáns késésével hozható összefüggésbe. A paracetamolhasználat kisebb szókinccsel és rövidebb átlagos mondathosszal járt együtt. Három éves korban a visszamaradás fiúknál jelentősebb mértékű volt.

Ha számszerűsítjük az eredményeket, egészen meglepő lehet, hogy a terhesség harmadik trimeszterében minden egyes paracetamol-használat a szókincs majdnem két szóval való csökkenésével járt együtt a kétéveseknél. Így tehát ha egy várandős nő 13 alkalommal – azaz hetente egyszer – egy paracetamoltablettát szedett a terhessége harmadik trimeszterében, akkor a gyermeke szókincse kétéves korában 26 szóval kisebb, mint más, hasonló korú gyermekeké. Mindez annak fényében tűnik igazán jelentősnek, hogy a kétéves gyermekek szókincse 50–300 szóból áll.

A magzati agy fejlődése szempontjából a terhesség második és harmadik trimesztere különösen kritikus időszak. Számos kutatás arra utal, hogy a nyelvi fejlődés már a harmadik trimeszterben elkezdődik, még mielőtt a baba megszületne. A paracetamol hatását részben az endokannabinoid rendszeren keresztül fejti ki, az azonban nem ismert, hogy a magzati agy receptorainak ingerlése milyen következményekkel járhat. Nem alaptalan a feltételezés, hogy a most közölt megfigyelések ennek a hatásnak a következményei.

Mindebből nem az következik, hogy a paracetamolt száműzni kellene a várandós nők gyógyszeres kezelésének eszköztárából. A láz csillapítása terhesség alatt fontos, mivel a tartós és magas láz a magzatra is veszélyes. Az orvosi javaslat nélkül, indokolatlanul beszedett gyógyszer viszont fölösleges kockázatot jelenthet – még akkor is, ha ez a hatóanyag a tévéreklámok alapján szinte a hétköznapok elmaradhatatlan részének tekintett paracetamol.

Szakmailag lektorálta: dr. Csupor-Löffler Boglárka

Illusztráció: tengr.ai

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!