fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 7., vasárnap

Ezek a várandósgondozás alatti vizsgálatok fizethetők egészségpénztárból

Tudtad?

Simondán Eszter
Simondán Eszter
Közgazdász. A BiztosDöntés.hu szakértőjeként igyekszik megkönnyíteni az emberek lakáshitelekkel, személyi kölcsönökkel, támogatásokkal és egészségpénztárakkal kapcsolatos döntéseit. Célja, hogy a bonyolultnak tűnő termékeket minél közérthetőbben mutassa be, így segítve, hogy olvasóik választani tudjanak közülük, és kihasználhassák a nekik járó kedvezményeket.

várandósság, terhesség

Vannak olyan szakterületek, ahol a magánellátás hagyományosan nagyobb részt képvisel, és a nőgyógyászat épp ilyen. Sokan már a rendszeres szűrővizsgálatokra is magán keretek között járnak, és maradnak a várandósgondozás, sőt, akár a szülés idején is. Ez jelentős kiadással jár, de az egészségpénztár lehetőséget ad ennek csökkentésére.

A magánellátás különösen fontos

Az elmúlt 2-3 évben szinte minden területen érezhető, hogy mennyire számítanak az emberek a magánellátásra, különösen azokon a szakterületeken, ahol a páciensek hosszú várólistákkal néznek szembe, és nem a kényelmes váró és a kemény műanyagszék között kell választaniuk, hanem aközött, hogy időben megfelelő ellátáshoz jutnak vagy sem.

Vannak viszont olyan szakterületek, ahol egyáltalán nem a Covid-járvány hozta el a magánellátás népszerűségét. Itt általában kiemelt szerepe van az orvos és a beteg viszonyának. A páciensek különösen értékesnek tartják a bizalmi kapcsolatot, időt szánnak arra, hogy saját orvost keressenek, és ha találnak egy nekik megfelelőt, akkor ragaszkodnak hozzá. Tipikusan ilyen terület a nőgyógyászat.

Aki megteheti, magán nőgyógyászhoz jár, és az orvost ajánlás útján választja ki. A kisebb problémáival és az évenkénti méhnyakrák szűréssel is hozzá jár, és szívesen marad a várandósgondozás idejére is. Ez azonban komoly költséggel jár.

Mennyibe kerül a várandósgondozás?

A várandósgondozás alatt többször találkozunk majd az orvosunkkal, mint némelyik barátunkkal. Rendszeresen járunk ultrahangra és laborvizsgálatra, de részt kell vennünk belgyógyászati és fogászati szűrővizsgálaton is. Vannak kötelező genetikai vizsgálatok, és a várandósság utolsó néhány hetében hetente nézik a baba szívhangját, a méh összehúzódásait és a méhlepény állapotát.

Ezek kötelező vizsgálatok, de vannak olyanok is, amelyekre pluszban elmehetünk, ha szeretnénk. Ilyenek a babamozi, vagy a különböző – 3D-4D-5D – ultrahang vizsgálatok. Mindez többszázezer forintos költséget jelent, és erre jön még a magánkórházi szülés, ha esetleg ezt választanánk. Ebben az esetben további 1, de akár 2,5 millió forint kiadással is számolhatunk.

A biztonságérzet és nyugalom tehát pénzbe kerül, de az egészségpénztár módot kínál a spórolásra.

Az egészségpénztárhoz adóvisszatérítés kapcsolódik

Az egészségpénztár különleges megtakarítási forma. Itt ugyanis nem a felhalmozás a lényeg, mint mondjuk egy nyugdíj-előtakarékosságnál. Itt befizetünk, de költünk is egyszerre. A lényeg, hogy a pénzünket az egészségünk érdekében használjuk fel. Ezt az állam adókedvezmény formájában jutalmazza.

Az egészségpénztári befizetéseink 20 százalékát, legfeljebb 150 ezer forintot visszaigényelhetünk a személyi jövedelemadónkból.

A pénztári számla költségét is figyelembe véve nagyjából 15 százalékot spórolhatunk így az egészségügyi kiadásainkon, ami azt jelenti, hogy megvédtük az inflációval szemben az egészségünkre szánt összeget. Az adóvisszatérítést az adóbevallásunkban kérhetjük minden évben.

Amit pedig nem költünk el, azt a pénztár befekteti, és utána hozamot kapunk. Ezt, és adóvisszatérítést az egészségszámlánkra kapjuk vissza, ahol várakozási idő nélkül azonnal felhasználhatjuk, utána adót nem kell fizetnünk és költség sem terheli.

Mit számolhatunk el az egészségpénztárban?

Az egészségpénztárban minden olyan vizsgálat árát elszámolhatjuk, amelyre a várandósgondozás keretében számíthatunk, és ebbe beletartoznak a nem kötelező vizsgálatok is, illetve olyan, a szokásostól eltérő beavatkozások, amelyeket az orvos előír számunkra.

Egy dologra azonban figyelnünk kell. Ha egészségpénztáron keresztül veszünk igénybe szolgáltatást, akkor ezt csak olyan orvosnál vagy rendelőintézetben tehetjük, aki vagy amely a mi egészségpénztárunkkal szerződéses kapcsolatban van.

Terméket bárhol vásárolhatunk

A termékvásárlásnál nincs ilyen kikötés, az egészségpénztárban elszámolható termékeket bárhol beszerezhetjük. A vásárlásról számlát kérhetünk, vagy ha az adott üzlet elfogadja az egészségpénztári kártyánkat, akkor azzal ugyanúgy fizethetünk, mint a bankkártyánkkal.

Ez jó hír, hiszen a babaápolás számos termékét vásárolhatjuk meg egészségpénztárból. Így gyakorlatilag bármilyen típusú babakozmetikumot, például babafürdetőt, testápolót, hintőport, popsikrémet, sampont, pelenkát, törlőkendőt, cumit, cumisüveget és tápszert, de magunknak női higiéniai termékeket, melltartóbetétet, ovulációs és terhességi teszteket vásárolhatunk. Elszámolhatjuk továbbá a babamérleg, a bébiőr, a babmonitor és a légzésfigyelő árát is.

A lista ezzel még nem is teljes, és a legtöbb gyógyszertárban, sőt a dm és Rossmann üzletekben is vásárolhatunk. Sok esetben tehát még a vásárlási szokásainkon sem kell változtatunk, és a drogériák az egészségkártyákat is elfogadják.

Szolgáltatást csak szerződött partnereknél

Természetesen nem kell fejből tudnunk, hogy milyen szolgáltatók szerződtek a mi egészségpénztárunkkal. Annál is inkább, mert a legnagyobb pénztáraknak 15 ezernél is több szerződött partnere van.

Ha már választottunk rendelőt, akkor megnézhetjük az egészségpénztár szolgáltató keresőjében, hogy ott fizethetünk-e a pénztáron keresztül. Ha még nem választottunk, akkor viszont kereshetünk szolgáltatót a lakhelyünkhöz közel. Némelyik pénztárnak telefonos applikációja is van, amelyben térképes kereső segítségével találhatjuk meg a hozzánk legközelebb eső magánrendelőt.

Sőt, mi magunk is ajánlhatunk a pénztárnak szolgálatót, aki felkeresi az adott rendelőt, és szerződést köt vele. Ezek után a számláinkat elszámolhatjuk, és nem kell orvost váltanunk.

Hogyan fizethetünk az egészségpénztárból?

Az egészségpénztárból kétféleképpen költhetünk. Vagy számlát kérünk a kiadásainkról, amelyet később beküldünk a pénztárhoz. Ezt elektronikus formában is megtehetjük, akár termékszámláról, akár szolgáltatásról van szó. A számla értékét a pénztár utólag visszautalja az egészségpénztári számlánkról a bankszámlánkra.

Ennél kényelmesebb megoldást jelent az egészségpénztári kártya. Ezzel kártyaelfogadó helyeken ugyanúgy fizethetünk, mint a bankkártyánkkal, és ilyenkor számlát sem kell kérnünk. Némelyik pénztár (Patika, Izys és Prémium Egészségpénztár) kényelmes, a bankkártyánkkal összeköthető kártyát kínál, amellyel akkor is fizethetünk, ha épp nincs az egészségpénztári számlánkon pénz.

Később se feledkezzünk meg az egészségpénztárról

Az egészségpénztár használata ma már kényelmes, és megéri mindenkinek, aki fizet SZJA-t, és saját zsebből is költ az egészségére. Családot tervező és gyermeket nevelő családoknak pedig különösen hasznos, hiszen a kisbabás léttel összefüggésben is számos lehetőséget kínál a pénztár. A szolgáltatások többségét a közeli hozzátartozóinkra is kiterjeszthetjük, így az egész családról gondoskodhatunk akár egy számlával is.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!