fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. június 30., vasárnap

Mi az oka annak, hogy felfüggesztették a Milgamma tabletta forgalmazását?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

Betiltottak egy gyógyszert, gond van egy gyógyszerrel – mi jut erről először eszébe az embernek? Az esetek nagy részében az, hogy veszélyben vannak azok, akik ezt a gyógyszert szedik, szedték – pedig a helyzet sokkal bonyolultabb…

Először is, ha legálisan forgalomban lévő gyógyszerről van szó, nem betiltásról, hanem a forgalmazás felfüggesztéséről beszélünk. Erre akkor kerülhet sor, ha a gyógyszer bármilyen szempontból nem felel meg az előírásoknak. Az esetek nagy részében ez azt jelenti, hogy valamilyen formai hiba található a csomagoláson, a betegtájékoztatóban – nagyon ritka az, hogy a készítmény minőségével kapcsolatban merül fel probléma.

A felfüggesztésről a hatóság értesíti a gyártókat, forgalmazókat, valamint a döntést a honlapján is közzéteszi – innen közvetlenül is értesülhetnek a betegek a felfüggesztésről. És ez az az oldal, ahol az újságírók is tájékozódnak – és aki komolyan veszi a hivatását, ez alapján próbál tájékoztatni.

A tájékoztatás ideális esetben azt jelentené, hogy az újságíró értelmezi és érthető módon közreadja a hírt – nos, ez sokszor elmarad. A kreatív munka, a hozzáadott érték gyakran csak a címadásban nyilvánul meg:

Újabb gyógyszerrel van gond a magyar patikákban: visszahívta a hatóság ezeket a tablettákat

Ismert gyulladáscsökkentő tablettát vont be a gyógyszerhatóság

A gyógyszerhatóság bevonta a Milgamma tabletta egyik tételét

A cikkek szövege ugyan egyszerűbb, mint a hatósági oldalon található határozat, ráadásul tartalmazza is a felfüggesztés okát (48 hónapos lejárati idő helyett 49 hónapos lejárati idő került a csomagolásra), azonban a három cikk közül csak kettőben szerepel: ez a hiba nincs hatással a gyógyszer minőségére, betegbiztonsági kockázatot nem jelent.

Ha a hibát nem észlelték volna, akkor elméletileg elképzelhető lett volna, hogy a „normális” lejárati idő után egy hónappal forgalomban levő termék problémát okozzon. Az ebből adódó veszély minimális (lenne): A 48 hónapos lejárati idő letelte után 30 nappal nem történnek olyan változások a gyógyszerben, amitől az hirtelen hatástalanná vagy veszélyessé válik. A mostani megelőző intézkedés ettől függetlenül helyes, mivel mérési adatok csak a 48. hónapig garantálják azt, hogy a gyógyszer megfelel az előírásoknak. A lejárt gyógyszert még akkor sem szabad bevenni, ha csak nemrég” járt le, mivel minőségéért a lejárati időn túl senki nem tud felelősséget vállalni.

A baj csak az, hogy sokan csak a címig jutnak el a cikkek elolvasásában. Az nem baj, ha egy cikk címe figyelemfelkeltő, az viszont igen, ha az olvasóban a valóságtól eltérő képet alakít ki egy témáról. A gyógyszerekkel kapcsolatos bizalmatlanság sokakban most is magas szintű, és ezen a helyzeten nem javítanak az ilyen cikkcímek. Ráadásul kifejezetten téves az az információ, hogy a Milgamma gyulladáscsökkentő hatású: valójában a benne található B-vitamin-komplex az idegek és a mozgásszervek anyagcseréjére hatva fájdalomcsillapító (de nem gyulladáscsökkentő) és regeneratív hatású. Az is félrevezető, hogy magát a terméket vonták be – valójában a Milgamma nevű termékcsalád egyetlen tagjának egyetlen gyártási tételéről van csak szó.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!