fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 7., vasárnap

Láthatáron a Lyme-kór elleni védőoltás

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

lyme-gyorsteszt

Hamarosan megkezdődik egy 3. fázisú klinikai vizsgálat, amelyben egy Lyme-kór elleni vakcinajelölt, a VLA15 biztonságosságát és hatékonyságát tanulmányozzák.

A Lyme-kórt a kullancs nyálában található Borrelia-baktériumok okozzák. Ezeket a kórokozókat a rágcsálók, rovarevők, mezei nyulak és a madarak terjesztik, az ő vérükből kerülnek a kórokozók a kullancsokba – majd a kullancsból az emberbe. A Borrelia baktériumokkal szemben azért nehéz felvenni a harcot, s azért gyógyítható nehezen az általuk kiváltott Lyme-kór, mert a kórokozó kifinomult stratégiával rendelkezik immunrendszer kijátszására, így még antibiotikumkezelés mellett is képes hosszú ideig az emberi szervezetben maradni. A Lyme-kór elleni védekezésben nagy lépés lehet egy hatásos vakcina, ugyanis a betegség gyógyításának eszközei hatásosságban és a mellékhatásokat tekintve is elmaradnak a kívánatostól.

Nemzetközi vizsgálat indul

A VALOR nevű randomizált, placebókontrollos vizsgálatba körülbelül 6000, 5 éves vagy idősebb résztvevőt vonnak be olyan területeken, ahol a Lyme-kór gyakori (többek között Finnország, Németország, Hollandia, Lengyelország, Svédország és az Egyesült Államok fertőzött kullancsoktól érintett területein). A résztvevők véletlenszerűen kapnak három adag VLA15 vakcinát vagy placebó oltást (fiziológiás sóoldatot), majd az ezt követő időszakban vizsgálják a Lyme-kór kialakulási gyakoriságára kifejtett hatást. A már elvégzett 2. fázisú vizsgálatok adatai reményt keltőek: igazolták, hogy a vakcina erős immunválaszt vált ki, biztonságos és tolerálható. Ha a VALOR vizsgálat pozitívan zárul, a vakcina várhatóan 2-3 éven kerülhet forgalomba az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is.

Miért hatásosabb, mint a korábban már forgalomban lévő védőoltás?

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!