fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 2., kedd

A paradicsom színanyaga, a likopin csökkenti a magas vérnyomást

Tudtad?

Kovács Balázs
Kovács Balázs
A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemen 2017-ben végeztem orvosi biológusként. Már hallgatóként a figyelmem a növények kémiája és hatóanyagaik vizsgálata fele irányult. Jelenleg doktorandusz hallgatóként a Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézetében folytatok gyógynövényekkel kapcsolatos kutatómunkát, ahol elsősorban ezek hatóanyagainak az izolációja és a vegyületek hatásainak a vizsgálata a fő feladatom. A kutatómunkában mindig is az új ismereteknek a megszerzése, az ismeretlen felfedezése az, amit motivált. Fontosnak tartom azt, hogy az emberek megfelelően legyenek tájékoztatva a legújabb tudományos eredményekről, naprakész és hiteles információkhoz jussanak hozzá gyógynövényekkel, gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban - hiszen ez is alapja annak, hogy akár betegségek megelőzésével, akár egészségünk megőrzésével kapcsolatban helyes döntéseket tudjunk hozni.

paradicsom

A krónikus hipertónia (magas vérnyomás) az egyik leggyakoribb hajlamosító tényezője a szív-érrendszeri betegségeknek, amelyek a lakosság nagyon nagy részét érintik. A legfőbb rizikófaktor, amely agyi érkatasztrófához, szívrohamhoz és akár veseelégtelenséghez is vezethet, a mai napig az egyik vezető halálozási ok világszerte. Becslések szerint évente körülbelül 7 millió ember halálát okozza és további 1,5 milliárd ember életét nehezíti meg a magas vérnyomás, illetve az ezzel járó szövődmények. Magyarországon az összlakosságból megközelítőleg 2,5 millió ember érintett.

A riasztó adatok jellemezte helyzetben némi reményt nyújthat, hogy életmódbeli irányváltással sikeresen csökkenteni lehet a krónikusan fennálló magas vérnyomást, illetve késleltetni lehet az abból adódó szövődmények kialakulását. A Brit Hipertónia Társaság a következő változtatásokat javasolja: nátriumbevitel csökkentése, rendszeres aerob testmozgás, alkoholfogyasztás korlátozása. Számos tanulmány bizonyítja, hogy a változatos, zöldségben és gyümölcsben gazdag étrend, illetve a magas antioxidáns tartalmú ételek fogyasztása nagyban javíthatja a különböző szív- és érrendszeri panaszokat. A természetes antioxidánsok egyike a likopin, amelynek vérnyomáscsökkentő hatása tudományosan bizonyított.

A likopin egy vörös színű karotinoid, amely a paradicsom színanyaga, de sok más növény termésében is megtalálható (csipkebogyó, görögdinnye, guáva, papaya, piros húsú grapefruit, a teljesség igénye nélkül). A likopin a növényekben fontos szerepet tölt be, hiszen antioxidáns tulajdonságának köszönhetően védi a növényt a káros, reaktív oxigénszármazékokkal szemben. Épp ez a szabadgyökfogó képesség az, amely számunkra is előnyös lehet: likopintartalmú élelmiszerek fogyasztásával csökkenthető a reaktív oxigénszármazékok érfalakra kifejtett káros hatása, ezzel együtt a különböző szív-érrendszeri betegségek kockázata.

A likopin vérnyomást befolyásoló hatásáról igen eltérő eredményeket mutatnak a klinikai vizsgálatok; bizonyos esetekben jótékony hatást állapítanak meg a vegyületről, máskor nem írnak le ilyen aktivitást. A látszólagos ellentmondást az okozza, hogy a vizsgálatokban eltérőek az alkalmazott dózisok, és az sem mindegy, hogy pontosan milyen paraméterre fókuszál a vizsgálat (szisztolés vagy diasztolés vérnyomásról van-e szó), valamint, hogy milyen az alanyok egészségi állapota. Egy nemrég elvégzett kutatás rámutatott arra, hogy egy 15–30 mg likopint tartalmazó, paradicsomból készült étrendkiegészítő szignifikánsan csökkenti a vérnyomást a szisztolés tartományon belül. Ezen túlmenően egy másik tanulmányban azt találták, hogy likopinkezelés hatására csökken a magas szisztolés vérnyomás (130 Hgmm fölötti), ugyanakkor nincs hatással a normál vérnyomásra.

2006 és 2019 között számos folytattak, összesen 688 önkéntes bevonásával, melyek során szignifikáns különbségeket jegyeztek fel a szisztolés vérnyomásértékekben 15 és 30 mg likopin adagolása mellett. Mindebből arra lehet következtetni, hogy nyolchetes vagy hosszabb ideig tartó, legalább 15 mg/nap dózisú kezelés jelentősen csökkenti a magas vérnyomást, de csak olyan esetben, amikor a mért vérnyomásérték magasabb, mint 130 Hgmm. A vizsgálatban azt is megfigyelték, hogy likopinkezelést követően csökkent a magas diasztolés vérnyomás azoknál a személyeknél, akiknél emelkedett (nagyobb, mint 80 Hgmm) értékeket mértek. A vizsgálat során kapott eredmények alátámasztják azt a feltételezést, hogy a különböző, paradicsomból készült termékek, illetve likopintartalmú étrendkiegészítők fogyasztása csökkentheti a leggyakoribb szív- és érrendszeri rizikófaktorokat, úgymint a magas LDL-koleszterin– és interleukin-6-szintet, az áramlásfüggő dilatációt (flow-mediated dilatation, FMD) és a magas szisztolés vérnyomásértéket. Mindemellett kohorszvizsgálatok eredményei is megerősítik a rendszeres paradicsom- vagy likopintartalmú étrendkiegészítők fogyasztása és a kisebb eséllyel kialakuló szív- és érrendszeri betegségek közötti összefüggést.

Más kutatásban részletesen tanulmányozták a likopin vérnyomáscsökkentő hatásának mechanizmusát. Fény derült arra, hogy a vegyület az angiotenzin-konvertáló enzim gátlása révén csökkenti az erek belső felszínét érő (fehérjéket, lipidekek és különböző sejtalkotókat károsító) oxidatív stresszt, ill. közvetetten fokozza a nitrogén-monoxid keletkezését, ami az erek tágulásához, ezáltal a vérnyomás csökkenéséhez vezet. Emellett a likopin az erek falát más enzimek (kataláz és a szuperoxid-dizmutáz) gátlásával is védi a reaktív oxigénszármazékoktól. A likopin szív-érrendszeri protektív hatásához hozzájárul az is, hogy módosítja a vérnyomás szabályozásában szerepet játszó adiponektin nevű hormon működését.

Tanulságként elmondható, hogy napi 15 mg likopin fogyasztásával jelentős vérnyomáscsökkenést érhetünk el, és az erekre irányuló védő hatás is érvényre juthat. Ezt a mennyiséget kb. 4-5 közepes méretű paradicsom fedezi. Érdemes tudni, hogy a paradicsomból készült püré vagy szósz a likopint olyan formában (szabadon) tartalmazza, ami könnyebben felszívódik, mint a nyers paradicsomban található, fehérjékhez kötött likopin. Ebben az esetben tehát a főzés nemhogy nem árt a zöldségnek, hanem növeli az értékét.

Ez a cikk mindenki számára ingyenesen hozzáférhető – a PirulaKalauz készítése azonban költségekkel is jár. Kérjük, támogasd a munkánkat – pár kattintással megteheted itt!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!