fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 2., kedd

Kemoterápia helyett citromlé?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

citromlé

Évek óta visszatér, újra és újra lecsap az az álhír, amely szerint a citrom hatásosságban vetekszik a daganatellenes gyógyszerekkel. Utóbbiak mellékhatásai közismertek – ha a citrom, amely nyilvánvalóan nem okoz hajhullást, képes elpusztítani a daganatot, miért is ne azt kapja a beteg a kemoterápia helyett? Ha az előző mondat végére kérdőjel helyett felkiáltójel kerül, az akár életet veszélyeztető is lehet.

A daganatellenes citrommal kapcsolatos főbb téziseket jól összefoglalja ez a körlevél, amely egy angol szöveg fordítása. Az eredeti csak szakmai szempontból kifogásolható, a magyar változat helyesírása is árulkodik a szöveg komolyságáról:

A CITROM 10 000 szer erősebb mint a KEMÓTERÁPIA

Az a jó hogy a citromot (nem a tablettát) lehet enni, és a testnek készithetünk egy citrom fűrdőt, különösen a befolyásolt területeken (ott ahol rákos).

Vágj fel citromot és add oda a gyerekeknek hogy szopogassák, vagy tegyél a pohár vizedben egy pár szeletett, ezzel is megelőzheted a rákot.

Ha valaki ismersz aki ezt még nem tudja kérlek hogy küld el nekik mert egy óriás szivességet teszel nekik azzal hogy tudatod velük ezt.

A Citrom ”Citrus” ez egy csodálatos termék ami MEGÖLI A RÁK SEJTEKET, 10 000 szer ERŐSEBB MINT A KEMÓTERÁPIA. Miért nem tudjuk mi ezt ???

Azért mert laboratóriumok vannak akik érdekeltek egy szintetikus verzió elkészitésére, ami HATALMAS PROFITOT hoz nekik. Te most úgy segíthetsz a szükségben levő bárátaidon, hogy ezt a tudomásukra hozod, hogy a “valódi citrom lé” (ami nem laboratóriumban készült) előnyös a betegségek megelőzésében. Az íze kellemes és NEM termeli azt a rettentő kemóterápiai efecteket (mellék hatások).

Ha van lehetőséged hogy egy citromfát ültess a kertedben vagy terasz-balkonodon, akkor még ma tedd meg.

Hány ember hal meg azért mert ez egy féltve örző titok, a múltimilliomosok és a nagy cégek nem akarják nyilvánosságra hozni, mert akkor elesnek az óriás haszontól.

Amint tudjátok a citrom fának nem kell sok hely, és tudjuk hogy sok fajta létezik belőlle. A citromot eheted külömböző képpen: megeheted a pépet, a kipréselt lét, készithetsz hűsítő italokat belőlle, sörbet (angolul sorbet), tésztákat süteményeket. A citrom hitelesítve van sok erényel, de a leg érdekesebb az az eredmény amin a cisztákon és a daganatokon csinál.

Ez a növény egy bizonyított orvoslás az ÖSSZES RÁK TIPUSOK ELLEN !!!

Egyesek azt mondják hogy a citrom nagyon hasznos külömböző rákokra. Antimikróbus spektrum (színkép) a BAKTÉRIUM, INFEKCIÓ és GOMBÁS MEGBETEGEDÉSEKRE, az ÉLŐSKÖDŐ PARAZITÁK ÉS FÉRGEK ELLEN, A VÉRNYOMÁST SZABÁLYOZZA AMI TÚL MAGASS, és egy ANTIDEPRESSANT (DEPRESSZIÓ ELLEN, CSÜGGEDÉS ELLEN), KÜZD A STRESSZ ELLEN, és az IDEG RENDETLENSÉG ELLEN !!!

Ennek az információnak a forrása elbűvölő. A világ legnagyobbik gyártójától jön, ami azt mondja hogy több mint 20 laboratórium tesztelte már 1970 óta, és a kivonatok ezeknek a kisérleteknek leleplezték azt hogy: MEGSEMMISITI A ROSSZ INDULATU CELLÁKAT 12 tipus rákban beleértve a: COLON (ezt a szót nem találtam meg a szótárban), MELL, PROSZTATA, TÜDŐ, és a HASNYÁLMIRíGY-ben.

Az összetett ebben a fában (citromfa) valóban azt mutatja, hogy 10 000 szer jobb mint az ADRIAMYCIN, ez az a gyógyszer amit használnak világszerte a kemóterápiában, ami meglassítja a növekedést a rák cellákban. És ami a legfurcsább, hogy ez a CITROM kivonat tipus terápia, nem csak hogy megöli a rosszindulatú rák cellákat, de NEM BEFOJÁSOLJA AZ EGÉSSÉGES CELLÁKAT.

Nem szükséges szakirányú felsőfokú végzettség ahhoz, hogy felismerjük, a szöveg tele van félrefordításokkal, értelmetlen kifejezésekkel: nem cellák, hanem sejtek, nem antimikróbus színkép, hanem antimikróbás spektrum stb. A magyar helyesírási szabályok figyelmen kívül hagyásáról ne is beszéljünk.

Nem kétséges, hogy a citrusfélékben számos kedvező hatású anyag található (pl. flavonoidok, karotinoidok, vitaminok), de egyrészt ezek más növényekben is megtalálhatóak, másrészt viszont daganatos a megbetegedéseket tekintve előnyös hatásuk nem vethető össze a daganatellenes gyógyszerek hatóerejével. Azt állítani, hogy a citrom megöli a ráksejteket, és hogy a kemoterápiás kezelés kiváltható lenne vele, teljesen alaptalan.

Sajnos a rákellenes terápia (legyen az kemo vagy sugár) sok esetben nem hozza a várt eredményt, de ezek a módszerek ha nem is mindig, de az esetek egy részében bizonyítottan hatásosak. Sok daganattípus ma már j hatékonysággal gyógyítható, de máig van olyan, ahol nagy a sikertelenség aránya. Azt azonban el kell fogadni: nincs olyan alternatív gyógyászati módszer, amely hatásosabb lenne a daganatok ellen, mint a modern gyógyászati módszerek (mint ahogy alternatív egészség sem létezik…).

A nagy hanggal hirdetett „csodaszerek” esetén a bizonyítékok általában néhány ellenőrizhetetlen, (így teljesen értéktelen), gyakran csak a forgalmazó marketingcéljait szolgáló esetleírásra korlátozódnak. A citrom daganatellenes hatásával foglakkozó kutatások zömét lombikban, sejteken vagy állatokon végezték, többnyire a citrom illóolajával. Az illóolaj összetevői közül a kísérletek során egy vegyület keltette fül különösen a kutatók érdeklődését: a d-limonén. Ez a vegyület több állatkísérletben csökkentette a daganatok méretét vagy akadályozta meg azok kialakulását (mesterséges daganatkeltés alkalmazása mellett). A hatás módja feltehetőleg a programozott sejthalál (apoptózis) gyorsítása lehet, ami a tumornövekedés ellen hat. Az igazsághoz hozzátartozik: ehhez az kellett, hogy nagyon nagy dózisban adják be az állatoknak a limonént. A limonén hatásosságát embereken is vizsgálták (melldaganatban szenvedőkön), és bár bizonyos biomarkerek szintjének pozitív változásait figyelték meg, az igazán jelentős végpontok (gyógyultak aránya, túlélési idő) tekintetében az eddig elvégzett néhány vizsgálatban nem sikerült pozitív hatásokat dokumentálni.

Ugyanakkor az illóolajat (és a limonént) nem a citromlé, hanem a héj tartalmazza nagyobb mennyiségben. Ugyanakkor nem célszerű citromhéjat vagy citromolajat alkalmazni daganatos betegségek ellen, mivel a héj és az olaj is tartalmazhat toxikus vegyületeket, ha nagy mennyiségben, tartósan fogyasztjuk.

Ugyanakkor a citrom, mint oly sok gyümölcs, egészséges. És más gyümölcsökhöz hasonlóan kimutatták, hogy fogyasztása egyes daganattípusok kockázatának csökkenésével járhat. Több vizsgálat arra utal, hogy a rendszeres citromfogyasztók körében jelentősen alacsonyabb a szájüregi, a gyomor-, a hasnyálmirigy– és a nyelőcsődaganatok aránya. A daganatkockázatot csökkentő hatás (amely számos egészséges élelmiszer esetén igazolt) nem azonos a daganatos betegségeket gyógyítóhatással.

A hangzatos összeesküvés-elmélettel szemben az a helyzet, hogy a citrom jelen tudásunk szerint elsősorban egy egészséges és jó ízű táplálék. Kedvező hatású összetevőit a gyógyszerkutatók nem eltitkolni akarják, hanem vizsgálják, annak reményében, hogy azok (vagy származékaik) akár gyógyászatilag is hasznosulhatnak – de jelenleg még nagyon távol vagyunk attól, hogy a citrom bármilyen kivonata, vegyülete a daganatellenes gyógyszerekkel egy lapon említhető legyen.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!