fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2025. január 28., kedd

A cukormentes üdítők ugyanúgy károsak lehetnek a szív-érrendszerre, mint a cukortartalmúak

Tudtad?

Az elhízás a fejlett országokban komoly közegészségügyi problémát jelent. Az elhízás egyik fő oka a túlzott cukorfogyasztás, és a cukorbevitel jelentős részben a cukrozott üdítők fogyasztásával valósul meg. Érthető törekvés az üdítők cukortartalmának csökkentése, ami általában kalóriamentes édesítőkkel valósul meg.

De vajon tényleg ez-e a megoldás? Abban nincs vita, hogy a legegészségesebb az lenne, ha a folyadékbevitel fő forrása a csapvíz lenne, a cukormentes üdítőkkel kapcsolatban azonban sokkal több az ellentmondás. Bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által finanszírozott tanulmányok szerint ezek az üdítők némi segítséget jelenthetnek a fogyásban, újabban egyre több cikk szól a cukormentes italok veszélyeiről.

A legújabb. 2020. november 3-án megjelent tanulmány szerint 104 760 francia felnőtt 10 éves megfigyelése során megállapították, hogy azok, akik sok cukrozott üdítőt fogyasztanak, nagyobb eséllyel szenvednek szív-érrendszeri betegségben. És (sokak számára) meglepő módon ugyanez érvényes a a cukormentes üdítőkre is. A vizsgálat során az üdítőt nem fogyasztó, mérsékelt fogyasztó és sok üdítőt fogyasztó csoportokat életkor, nem, testtömegindex, más forrásból való cukorbevitel, étkezési szokások és egyéb kockázati tényezők (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, magas koleszterinszint) szerint illesztették, azaz statisztikai módszerekkel igyekeztek kizárni annak esélyét, hogy a megfigyelt hatás valamilyen (az üdítőfogyasztáson kívüli) más hatás eredménye legyen.

A lenti ábrán is látható mindez: a cukormentes (kék) és a cukortartalmú (piros) üdítők esetén is fokozott a kockázat azoknál, akik rendszeresen jelentősebb mennyiséget fogyasztanak, a mérsékelt fogyasztóknál azonban nem mutatható ki kockázatfokozódás azokhoz képest, akik egyáltalán nem ittak üdítőket. A “sok” üdítő azonban egyáltalán nem olyan sok: már napi átlagosan kb. 2 dl esetén kimutatható volt a kockázat.

Azoknál tehát, akik sok üdítőt ittak (mindegy, hogy cukrosat vagy cukormenteset), nagyobb eséllyel alakult ki szív-érendszeri betegség, mint azoknál, akik egyáltalán nem fogyasztottak üdítőt. Ez az eredmény összhangban van számos korábbi vizsgálattal, amelyek felhívták a figyelmet arra: a cukormentes üdítők fogyasztása fokozza az elhízás, az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A jelenség oka nem teljesen ismert, azonban feltételezések szerint fontos szerepe lehet a bélflóra megváltozásának és az inzulintermelésre kifejtett hatásnak.

A mostani vizsgálat mindazonáltal nem oksági kapcsolatot, mindössze összefüggést állapított meg a cukormentes üdítők fogyasztása és  a szívbetegségek között. Ahhoz, hogy az ok-okozat összefüggése egyértelmű legyen, további vizsgálatok szükségesek, de az már most világos: illúzió azt hinni, hogy a cukormentes üdítők fogyasztásával jót teszünk az egészségünknek.

Forrás:
Chazelas E. és mtsai: Sugary Drinks, Artificially-Sweetened Beverages, and Cardiovascular Disease in the NutriNet-Santé Cohort

Ez a cikk mindenki számára ingyenesen hozzáférhető – a PirulaKalauz készítése azonban költségekkel is jár. Kérjük, támogasd a munkánkat – pár kattintással megteheted itt!

Legfrissebb cikkek