Köztudott, hogy a magas koleszterinszint bizonyítottan növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Emellett egyre több bizonyíték világít rá, hogy a táplálékkal elfogyasztott koleszterin mennyisége növelheti bizonyos daganatos megbetegedések, például az emlő-, prosztata-, hasnyálmirigy- vagy a nyelőcsődaganat kialakulásának esélyét.
A táplálékkal a szervezetünkbe jutó koleszterint a tápcsatornában levő bélhám sejtek veszik fel, ahol a szintén a táplálékkal felvett zsírokkal és fehérjékkel együtt gömbszerű részecskékké, kilomikronokká alakul. A kilomikronba ágyazott koleszterin a nyirokrendszeren keresztül jut végül a vérkeringésbe.
Érdekes módon a koleszterin felszívódását nem csak a bevitt koleszterin mennyisége, hanem a tápcsatornában egyidejűleg jelen levő glükóz is befolyásolja; a magasabb glükózkoncentráció fokozza a koleszterin felvételét és a kilomikronok szintézisét is.
Egy nemrég elvégzett vizsgálat arra kereste a választ, hogy ha gátolják a glükóz bélhámsejtekbe történő felvételét, vajon csökken-e a koleszterin felszívódása is. A vizsgáltot humán bélsejteken, laboratóriumi körülmények között végezték.
A várakozásoknak megfelelően a magas glükózkoncentráció fokozta a koleszterin felvételét és a kilomikronok szintézisét. Ha azonban a glükóz felszívódását gátolták, a koleszterinfelvétel is jelentősen csökkent. A vizsgálatban a glükóz felszívódását három különböző módon mérsékelték: egy gombaméreg (citokalazin-B), egy kamillakivonat, illetve annak egyik fő polifenol összetevője, az apigenin-7-O-glükozid alkalmazásával. Érdekes, hogy míg a koleszterin felszívódását mindegyik alkalmazott anyag meggátolta, a kilomikronok szintézisét csak a kamillakivonat csökkentette.
A vizsgálat eredményei rávilágítanak arra, hogy az étrendünkben is előforduló bioaktív molekulák képesek befolyásolni a bélrendszerben végbemenő zsíranyagcsere folyamatait a glükóz felszívódásának gátlásán keresztül. A polifenolok nemcsak a cukor, hanem ezzel összefüggésben a koleszterin szintjét is csökkentik a vérben. A természetes polifenolok növényekben megtalálható vegyületek, amelyeket antioxidáns és egyéb hatásaik miatt az egészséges étrend fontos összetevőinek tartanak. A polifenolok számos gyógynövény hatásaiban is szerepet játszanak, az étrendben a gyümölcsök, zöldségek, gabonák, tea és kávé tartalmazza nagy mennyiségben ezeket a vegyületeket.
Forrás: Villa-Rodriguez JA. és mtsai.: Inhibition of intestinal glucose transport by polyphenols: a mechanism for indirect attenuation of cholesterol absorption?
Ez a cikk mindenki számára ingyenesen hozzáférhető – a PirulaKalauz készítése azonban költségekkel is jár. Kérjük, támogasd a munkánkat – pár kattintással megteheted itt!
2006-ban végzett a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán gyógyszerészként és gyyógyszerész szakfordítóként. Doktori disszertációját 2010-ben védte meg. A Szegedi Biológiai Kutatóközpontban dolgozott kutatóként, majd gyógyszerfejlesztőként.