fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. november 21., csütörtök

Őseink sosemvolt disznótoros élete

Tudtad?

Közösségi oldalakon évek óta kering egy mém, amelyet hol hagyománytiszteletből, hol önigazolásként, de mindenképpen nosztalgikus felindulásból posztolnak ismerőseink, sokak szimpátiáját vagy éppen ellenérzését kiváltva ezzel.

A mém lényege egy disznótoros tálat ábrázoló kép, amelynek felirata (műfajától nem szokatlanul) egyetlen ironikus mondatból áll: „Nagyapáink, egészségtelen étrendje miatt csak alig 90-95 évig éltek…”:

A szívhez szóló üzenetet a kép és a tömör, nyelvi szempontból sem kifogásolhatatlan szöveg együttesen közvetíti, de mielőtt elérzékenyülten nyomnánk egy lájkot a posztra, gondoljuk át, hogy tényleg egyetértünk-e a valódi mondanivalóval. A mém rejtett, mégis könnyen dekódolható állításai így fogalmazhatók meg:

1. A néhány generációval korábban élt felmenőink gyakran 90-95 évig éltek.

2. Ugyanők mindennapi étrendjét hurka-kolbász jellemezte.

3. A hosszú élet a „disznótoros” hétköznapok jutalma volt.

Nem kell hosszasan irodalmazni, egy kattintás itt elég ahhoz (de talán az általános ismereteink is elegendőek), hogy felismerjük: az 1. állítás egy blöff. Bárki nagyapjáról legyen is szó, kicsi esélye volt 90 év feletti életkor elérésére, de ha pusztán a 20. század tendenciáit nézzük, a „régen minden jobb volt” még így sem állja meg a helyét: 1900-tól napjainkig folyamatosan nő a születésekor várható átlagos élettartam. Ez az érték a múlt század első harmadában 35-50 év volt, ma kb. 75 év. Természetesen régen is voltak, akik kivételesen hosszú ideig éltek, de erre ma sokkal nagyobb az esély.

A 2. állítás is sántít, ugyanis a hiedelmek ellenére az egykori paraszti élettel nem járt együtt automatikusan a kolbász. A 20. században a paraszti étkezés alapja a heti étrend volt, amelyben húsmentes és húsos napok (általában 3-4) váltották egymást, több húst ünnepek vagy nagyobb munkálatok (pl. aratás) idején ettek. A múlt századforduló környékén a hazai húsfogyasztás európai viszonylatban is alacsony volt (1910-ben 27 kg/fő/év), majd a gazdasági változásokkal összhangban emelkedni kezdett és a növekedés azóta is tart: ma mintegy 2-3-szor több húst eszünk, mint 100 éve.

Az 1-2. állítást megcáfolva az utolsóval szemben már nem szükséges érvelni, de egy gondolatkísérlet erejéig mégis képzeljük el, hogy mi lett volna, ha felmenőink sokkal több húst ettek volna: jó eséllyel – ha fertőzésben nem halnak meg idejekorán – elérte volna őket valamilyen krónikus betegség. A vörös húsok, és különösen a feldolgozott készítmények ugyanis számos tanulmány szerint növelik a szív-érrendszeri és daganatos megbetegedések, valamint a cukorbetegség kockázatát. Jelen tudásunk szerint a legegészségesebb a vegyes, növényi összetevőkben gazdag étrend.

Ez a cikk mindenki számára ingyenesen hozzáférhető – a PirulaKalauz készítése azonban költségekkel is jár. Kérjük, támogasd a munkánkat – pár kattintással megteheted itt!

Kép forrása: tengr.ai

Legfrissebb cikkek