fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. június 30., vasárnap

Olívaolaj: halálozási kockázatot csökkentő kanalas orvosság

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

Az olívaolajfogyasztás dokumentált előnyeinek sora új elemmel bővült: egy átfogó kutatás szerint azok körében, akik étrendjének alapvető része az olívaolaj, jelentősen kisebb a demenciával kapcsolatos halálozás kockázata. Egy közel 100 000 amerikai felnőtt megfigyelésén alapuló kutatás szerint napi legalább 7 gramm olívaolaj rendszeres fogyasztása esetén 28%-kal alacsonyabb volt a demenciával összefüggő halálozás az olívaolajat nem fogyasztókhoz képest. Ez az eredmény azért is jelentős, mert az idősödő nyugati társadalmakban a demencia és következményei egyre nagyobb terhet és kockázatot jelentenek.

Demencia: növekvő halálozási kockázati tényező

A demencia, amely a memória és az adatok feldolgozásának, a racionális döntések meghozatalának romló képességét jelenti, világszerte több mint 55 millió embert érint, és a felnőttkori halálozások jelentős kockázati tényezője. Míg az új gyógyszerkutatási eredmények és gyógyszerek a szív-érrendszeri és daganatos eredetű halálozás kockázatának csökkentését ígérik (s több területen már ma is jelentős előrelépéseknek lehetünk tanúi), a demencia gyakorisága és a demenciával összefüggő halálozás aránya riasztóan emelkedik. A fejlett országokban ma már a demencia a leggyakoribb halálok, leelőzve a szív-érrendszeri betegségeket, a stroke-ot és a tüdőrákot.

A mediterrán étrend előnyei

A dél-spanyolországi, dél-olaszországi és krétai lakosok hagyományos étkezési szokásai által inspirált mediterrán étrendi ajánlások világszerte egyre nagyobb teret hódítanak, mivel a mediterrán étrendnek nemcsak az élvezeti értéke magas, hanem egészségvédő hatásai (pl. gyulladáscsökkentő, idegrendszert védő, egyes daganatok kockázatát csökkentő) is bizonyítottak. Az olívaolaj a mediterrán étrend alapvető része. Köztudottan gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, E-vitaminban és tartalmaz olyan anyagokat (pl. oleokantal), amelyek jelentős gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Az olívaolaj-fogyasztással kapcsolatos korábbi tanulmányok kimutatták, hogy rendszeres fogyasztása, ha friss gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, feldolgozott húsokban és zsírban szegény, egészséges étrenddel párosul, hatékonyan véd a demencia ellen. Ezeket a vizsgálatokat azonban a mediterrán országokban végezték, s az olaj hatása nehezen volt elválasztható az étrend egyéb összetevőinek hatásától.

Sikerült igazolni, hogy az olívaolaj a kulcsszereplő

A most megjelent kutatásban az olívaolaj-fogyasztás hosszú távú hatásait az amerikai populációban vizsgálták. 33 éven át (1990 és 2023 között) gyűjtött adatok alapján mérték fel a résztvevők életmódbeli szokásait és kórtörténetét kétévenkénti gyakorisággal. A résztvevőket megkérdezték, hogy milyen gyakran fogyasztottak bizonyos élelmiszereket, beleértve a főzéshez használt zsírok és olajok típusait is. A vizsgálatba bevont 92 383 résztvevő (65,6% nő) körében a 33 éves követési időszak alatt 4751 demenciával összefüggő halálesetet jelentettek. Az olívaolaj-bevitel fordított összefüggést mutatott a demenciával kapcsolatos halálozással – azaz minél több olívaolajat fogyasztott valaki, annál kisebb volt a kockázat. A legkevesebb olívaolajat fogyasztó résztvevőkkel összehasonlítva a legtöbb olívaolajat (>7 g/nap) fogyasztók körében a demenciával összefüggő halálozás 28%-kal kisebb volt. Ezt az értéket úgy számították ki, hogy az egyéb befolyásoló tényezők (pl. életkor, dohányzás, alkoholfogyasztás, étrend egyéb jellemzői) torzító hatását statisztikai módszerekkel kizárták, azaz ez a védő hatás az olívaolajfogyasztásnak tulajdonítható. A hatás nőknél valamivel jelentősebb volt, de az igazán lényeges megfigyelés az, hogy az olívaolajfogyasztás előnyei az étrend egyéb összetevőitől függetlenül kimutathatóak voltak – azaz teljesen mindegy, milyen étrendet fogyasztottak egyébként a résztvevők, a demenciával összefüggő halálozás kockázata az olívaolajfogyasztással összefüggésben csökkent. Az olívaolajat eddig is a mediterrán étrend fontos markereként tartották számon, jelentősége most még jobban felértékelődött. Ez az eredmény arra is rámutat, hogy az előnyös hatások eléréséért nem szükséges nagy mennyiséget fogyasztani, a 7 g kb. egy evőkanálnyi olajnak felel meg.

Ez a cikk mindenki számára ingyenesen hozzáférhető – a PirulaKalauz készítése azonban költségekkel is jár. Kérjük, támogasd a munkánkat – pár kattintással megteheted itt!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!