fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 4., csütörtök

Édesítőszerekkel a testsúly megtartásáért és a falásrohamok ellen?

Tudtad?

Kacz Kornélia Réka
Kacz Kornélia Réka
Kacz Nelli vagyok, a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának végzős hallgatója. Már általános iskolás korom óta érdekelnek a természettudományok, valamint mindig olyan foglalkozást szerettem volna, amellyel az embereknek tudok segíteni, ezért is döntöttem a gyógyszerész kar mellett. Kiskorom óta érdekel az újságírás is, szeretem papírra vetni a gondolataimat. Szívesen próbálok ki új dolgokat, és rengeteg hobbim is van, melyeknek köszönhetően igyekszem nyitott szemmel járni a világ. Bízom abban, hogy a hivatásom és az írás iránti szenvedélyem ötvözésével még több embernek tudok segíteni eligazodni az információk tengerében, és tájékoztatni őket a legfrissebb kutatások eredményeiről, ezáltal pedig hozzájárulni a biztonságos gyógyszeralkalmazáshoz és az egészséges életmód hosszú távú fenntartásához.
édesítőszer

Napjainkban egyre több ember étrendjében kapnak fontos szerepet a természetes vagy mesterséges édesítőszerek (pl. aszpartám, sztívia, szacharin). Amíg egyesek a cukorbetegségük miatt fogyasztják ezeket, vannak olyanok is, akik a fogyás vagy az egészségesebb életmód reményében cserélik le a cukrot. A cukorhelyettesítők, édesítőszerek megítélése azonban nem egységes. Egy korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy az újabb kutatások szerint összefüggés lehet az édesítőszerek fogyasztása és a depresszió megnövekedett kockázata között.

Csak hátrányaik lennének az édesítőszereknek?

Egy másik, szintén új kutatás az édesítőszerek lehetséges előnyeire világít rá. Kimutatták: a cukorhelyettesítők beillesztése az alacsonyabb cukortartalmú étrendbeelősegítheti a testsúly fenntartását fogyást követően, amellett, hogy nem növeli a 2-es típusú cukorbetegség vagy a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Az eredmények azt is sugallják, hogy túlsúlyos vagy elhízott gyermekek kontrollálatlan evésének visszaszorításában is jótékony hatása lehet az édesítőszereket tartalmazó étrendnek.

A kutatásban 341 túlsúlyos vagy elhízott, 18-65 év közötti felnőtt és 38 gyermek vett részt. Az első két hónap során a felnőttek energiaszegény diétát követtek, és legalább 5%-os súlycsökkenést szerettek volna elérni, míg a gyermekek esetében a testtömegük fenntartása volt az elsődleges cél.

Ezután a felnőtteket és a gyermekeket is két csoportra osztották, majd 10 hónapig követték az étrendjüket. Az egyik csoportnál az elfogyasztott kalória kevesebb mint 10%-a származott hozzáadott cukorból, de tartalmazott édesítőszert, míg a másik csoport ugyanezt az étrendet követte, azonban ők édesítőszert nem fogyasztottak.

Tényleg jótékonyak lennének az édesítőszerek a súlyfenntartásban?

Mindkét említett csoportban csökkent a magas cukortartalmú ételek elfogyasztott mennyisége, s a csökkenés jelentősebb mértékű volt azoknál, akiknek megengedett volt az édesítőszerek fogyasztása.

Azok a felnőtteknek, akiknek az étrendjében helyet kaptak az édesítőszerek,   sikeresebben fenn tudták tartani a fogyás utáni testsúlyukat 1 éves időszakban. Az édesítőszert fogyasztó felnőttek mindemellett az étrendjükkel is jobban meg voltak elégedve, javult a hangulatuk, illetve kevésbé éreztek sóvárgást az édes ételek után. Abban a csoportban, ahol a felnőttek nem fogyasztottak édesítőszert, jelentősen magasabb volt azok száma, akik inkább az édes ízt részesítették előnyben a sós ízekkel szemben.

Az édesítőszert fogyasztó gyermekek között ritkábban fordult elő kontrollálatlan evés (falásroham), ezért a kutatók szerint az alacsony energiájú édesítőszerrel édesített ételek fogyasztása előnyös lehet olyan gyerekek esetében, akik ilyen jellegű evészavarban szenvednek.

Az édesítőszerek előnyei azonban továbbra sem egyértelműek

Érdekes az, hogy ezek az eredmények ellentmondanak a korábbi adatoknak, beleértve a WHO (Egészségügyi Világszervezet) állásfoglalását is, amely szerint az édesítőszerek nem jelentenek előnyt a testsúlyszabályozásban, illetve növelhetik a 2-es típusú cukorbetegség és a szív-érrendszeri betegségek kockázatát. Sőt, más korábbi tanulmányokban a testsúly gyarapodását figyelték meg az édesítőszerek fogyasztása alatt. A mostani kutatás természetesen nem írja felül a korábbi eredményeket, legfeljebb árnyalhatja azokat. Óvatosságra int, hogy a vizsgálatban meglehetősen kevesen vettek részt – ráadásul a kutatás egyik szerzője az American Beverage Association nevű üdítőipari lobbicsoporttól kapott támogatást. Ahhoz, hogy az édesítőszerekkel kapcsolatos álláspont változzon, a mostaninál jelentősebb létszámot érintő, független kutatásokra lenne szükség.

Az új tanulmányt a 2024.május 12-15 között Velencében megrendezésre kerülő European Congress of Obesity (Elhízás Európai Kongresszusa) eseményen fogják részletesen bemutatni.

Ez a cikk mindenki számára ingyenesen hozzáférhető – a PirulaKalauz készítése azonban költségekkel is jár. Kérjük, támogasd a munkánkat – pár kattintással megteheted itt!

Kép forrása: tengr.ai
A cikket szakmailag lektorálta Csupor Dezső

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!