fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 2., kedd

4 dolog, amire jó az egészségpénztár

Tudtad?

Simondán Eszter
Simondán Eszter
Közgazdász. A BiztosDöntés.hu szakértőjeként igyekszik megkönnyíteni az emberek lakáshitelekkel, személyi kölcsönökkel, támogatásokkal és egészségpénztárakkal kapcsolatos döntéseit. Célja, hogy a bonyolultnak tűnő termékeket minél közérthetőbben mutassa be, így segítve, hogy olvasóik választani tudjanak közülük, és kihasználhassák a nekik járó kedvezményeket.

Aki hallott már az egészségpénztárakról, vagy esetleg egészségpénztári tag, és használja is a számláját, az valószínűleg kettőt ezek közül azonnal fel is tud sorolni: gyógyszervásárlás és magánorvosi szolgáltatások költségének fedezése. Valóban ezek a legnépszerűbb és legismertebb egészségpénztári szolgáltatások, de a paletta ennél jóval szélesebb.

Kinek és mikor éri meg az egészségpénztár?

Az egészségpénztári számla egy különleges megtakarítási forma, ahonnan az egészségügyi kiadásainkat fizethetjük. Attól különleges, hogy a legtöbb megtakarítással szemben itt nem feltétlenül kell pénzt felhalmoznunk, csak akkor, ha úgy döntünk, és ez szolgálja a céljainkat.

Miért éri meg egészségpénztári számlát nyitni?

Az egészségpénztárhoz adóvisszatérítési támogatás kapcsolódik. A pénztárba befizetett összeg 20 százalékát, legfeljebb évi 150 ezer forintot minden évben visszaigényelhetünk a személyi jövedelemadónkból.

A maximális adó-visszatérítéshez évi 750 ezer forint szükséges. Ez havonta 62 500 forint, általában elég magas összeg ahhoz, hogy még komolyabb tervezett egészségügyi kiadás mellett is legyen mit visszaigényelnünk. Az általunk havonta a pénztárba befizetett összeg, vagy ahogy általában hívják, egészségpénztári tagdíj nagyságát szabadon megválaszthatjuk, így érdemes a szükségleteinkhez igazítani.

Ha havonta nagyjából 25 ezer forintot költünk az egészségünkre, akkor ez után a befizetés után évi 60 ezer forint adóvisszatérítést fogunk tudni érvényesíteni. De lássunk egy pár példát, ahol jól használhatjuk az egészségpénztári számlánkat!

Aki már hallott az egészségpénztárakról, az valószínűleg tudja, hogy vásárolhat gyógyszert és fizethet magánorvosi szolgáltatásokat. A pénztárak azonban ennél jóval több területen szolgálhatnak ki minket. Ezek közül mutatunk pár ismert, és kevésbé ismert szolgáltatást.

1. Szemüvegvásárlás

A gyógyszervásárlás mellett az egyik leggyakoribb pénztári kiadás a szemüvegvásárlás. Erre valóban jól használható, és az optikák nagy része fel van készülve az egészségpénztárból fizető vásárlókra. Gyakran az egészségkártyákat is elfogadják, ami még kényelmesebb fizetést tesz lehetővé.

A szakemberek javaslata alapján – ha semmi egyéb probléma nincs – nagyjából 3 évente érdemes cseréltetnünk a szemüvegünket. Ezt sokan igyekeznek kihúzni egy kicsit, ezért számoljunk 5 évvel. Ha különleges lencsére van szükségünk, mondjuk egy multifokális lencsét választunk, amit a munkához és az utcán is használhatunk, és ehhez jó minőségű keretet választunk, akkor a szemüvegünk 250-400 ezer forintba is kerülhet.

Ha 30 éves korunktól viselünk szemüveget, akkor 85 éves korunkig 11 szemüveget készíttetünk, így akár milliós kiadással is számolhatunk életünk során. Nem mindegy tehát, hogy tudunk-e rajta spórolni. Egy 250 ezer forintos szemüveg kifizetéséhez szükséges pénztári befizetés után nagyjából 50 ezer forintot igényelhetünk vissza az SZJA-nkból.

2. Egészségbiztosítás

Gyakori tévhit, hogy az egészségpénztár és az egészségbiztosítás kizárják egymást. Valójában épp az ellenkezője igaz. Nemhogy megférnek egymás mellett, hanem jól kiegészítik egymást. Amit ugyanis nem fedez az egyik, azt fizethetjük a másik terhére.

A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások lényege, hogy ha panaszunk van, akkor a biztosító nem egy adott összeget fizet ki nekünk, hanem az orvosi vizsgálatok árát téríti meg helyettünk. A biztosítás nagyon hasznos, ugyanakkor nem nyújt fedezetet a szükséges gyógyszerek árára, illetve a meglévő betegségekre sem. Ezeket viszont fizethetjük az egészségpénztári megtakarításunkból.

Az egészségbiztosítás díját viszont fizethetjük az egészségpénztárból. Az egészségpénztárak egy részénél több egészségbiztosítási csomag közül is választhatunk, a biztosítást pedig akár a családtagjaink részére is megköthetjük.

Ezek előnye a kedvező ár – hiszen a biztosító az egészségpénztár többszáz fős tagságára tudja szabni a biztosítás díját, illetve, hogy a biztosítási díj kifizetéséhez szükséges pénztári befizetés után is jár az adóvisszatérítés, így az ár még kedvezőbb.

3. Modern egészségkártyák

Kakukktojás a listánkban, hiszen ez nem egy egészségpénztári szolgáltatás, hanem a pénztárak egy olyan technikai újítása, amely sokkal kényelmesebbé teszi a fizetést a pénztárból.

A kártyaelfogadó helyeken nem kell a termékekről vagy szolgáltatásokról számlát kérnünk, hanem fizethetünk közvetlenül az egészségkártyánkról. Így számlát már nem is kell kérnünk, a fizetés közvetlenül az egészségszámlánk egyenlegét terheli. Ez kényelmes, viszont így figyelnünk kell arra, hogy mindig legyen elég pénz az egészségszámlánkon.

Ezt a problémát hidalják át a bankkártyával összeköthető egészségkártyák. Ebből kétféle típus is létezik.

Az egyik típusra példa az OTP Egészségpénztár egészségkártyája. Ezzel a kártyával az egészségszámlánkról költhetünk, amíg az egyenlegünk pozitív. Ha azonban a számlánkon található összeg nem elég a vásárlásra, akkor a hiányzó összeget az egészségkártya a bankkártyánkról kéri át. Akár a teljes vásárlás összegét is fizethetjük így a bankkártyánkról, de az egészségkártyánk segítségével.

Az egészségkártya a bankkártyánkról a szükséges összeget a pénztári költséggel megemelten veszi le, és ez ugyanúgy pénztári befizetésnek minősül, mintha beutalnánk pénzt az egészségpénztárba.

A másik típust a Patika és az Új Pillér Egészségpénztárak kínálatában találjuk. Ezen a kártyán beállíthatjuk, hogy ha az egyenlegünk egy bizonyos összeg alá csökken, akkor a kártya automatikusan töltődjön fel egy általunk meghatározott összeggel. Így sosem fordul elő, hogy vásárolni akarunk, és nincs mivel fizetnünk, viszont a költéseinket szoros kontroll alatt tarthatjuk.

4. Táppénz kiegészítése az egészségpénztárból

Ez egy olyan egészségpénztári szolgáltatás, amit akár már pár napot meghaladó táppénz esetén érdemes lehet használni. A betegségekben ugyanis nem csak az a rossz, hogy nem vagyunk egészségesek, hanem az is, hogy ha kiesünk a munkából, akkor anyagilag is rosszabb helyzetbe kerülünk épp olyankor, amikor a költségeink is emelkednek, hiszen valószínűleg gyógyszerre és terápiára is költenünk kell.

Az egészségszámlánkon lévő egyenlegünk terhére a munkáltatónk igazolása alapján kiegészíthetjük a havi fizetésünk mértékéig. Így nem kell azon aggódnunk, hogy a fizetésünk a szokásosnál alacsonyabb, és nem kell betegen dolgoznunk, hogy ki tudjuk fizetni a számláinkat. Koncentrálhatunk a gyógyulásra.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!