fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 7., vasárnap

Szűrővizsgálatok egészségpénztárral – így kaphatunk támogatást a prevencióra

Tudtad?

Simondán Eszter
Simondán Eszter
Közgazdász. A BiztosDöntés.hu szakértőjeként igyekszik megkönnyíteni az emberek lakáshitelekkel, személyi kölcsönökkel, támogatásokkal és egészségpénztárakkal kapcsolatos döntéseit. Célja, hogy a bonyolultnak tűnő termékeket minél közérthetőbben mutassa be, így segítve, hogy olvasóik választani tudjanak közülük, és kihasználhassák a nekik járó kedvezményeket.

prevenció, megelőzés, szűrővizsgálat

A szűrővizsgálatok és a megelőzés fontosságát valószínűleg egyetlen egészségügyi szakember sem vitatja. Tudja ezt a lakosság is, és bár a köztudatban benne van, hogy a betegségek megelőzésére kell törekednünk, a tettek nem igazán látszanak követni ezt a vélekedést.

A tapasztalat azt mutatja, hogy azok, akik tagjai valamelyik egészségpénztárnak, egészségtudatosabbak, több szűrővizsgálaton vesznek részt és hamarabb keresnek fel orvost, ha valami problémájuk van.

Bárki lehet egészségpénztári tag

Pedig a lehetőség mindenki számára nyitva áll. Az egészségpénztár nem a gazdagok kiváltsága. Mindenki számára elérhető, aki betöltötte a 16. életévét, és elfogadja a pénztár alapszabályában foglaltakat – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

A pénztárba belépni egyszerű, elég csak kitölteni az egészségpénztár belépési nyilatkozatát, és elküldenünk a pénztárnak a személyes okmányaink másolatával együtt (utóbbi az ügyfélazonosítás, és nagyon fontos, enélkül nem használhatjuk az egészségszámlánkat). Vannak pénztárak, ahol ezt online is megtehetjük úgy, hogy a pénztár honlapján egy űrlapot töltünk ki, az adataink pedig azonnal a pénztár rendszerébe kerülnek. Ilyen lehetőséget biztosít az OTP Egészségpénztár, az IZYS Egészség- és Önsegélyező Pénztár, a Prémium Egészségpénztár vagy a Patika Egészségpénztár is.

Az egészségpénztár 30 napon belül záradékolja a belépési nyilatkozatunkat, nekünk pedig nincs más dolgunk, mint pénzt helyezni az egészségszámlánkra, és azonnal használhatjuk is.

Az egészségpénztári számla különleges megtakarítás

Az egészségpénztár egy megtakarítási forma, de annak is egy különleges fajtája. Az egészségpénztárba ugyanis pénzt tehetünk, de azt azonnal az egészségünk szolgálatába állíthatjuk. A megtakarításunkat elkölthetjük gyógyszerekre, orvosi kezelésekre, szűrővizsgálatokra, ha pedig 180 napig a számlánkon tartjuk, akkor gyermekszületési szolgáltatás, vagy lakáshitel-törlesztő kiegészítése formájában is felhasználhatjuk.

Ez azért lehetséges, mert az egészségpénztárhoz adó-visszatérítés kapcsolódik, de az nem a pénztárban tartott megtakarítás után jár, hanem az egészségpénztárba befizetett összeg 20%-a. Ezért mindegy, hogy év végén mekkora a megtakarításunk. Az a lényeg, hogy mennyit fizettünk be év közben, akkor is, ha közben el is költöttük.

Az egészségpénztárba befizetett összeg 20%-át, legfeljebb 150 000 forintot visszaigényelhetünk a személyi jövedelemadónkból, amit abban az évben a fizetésünkből levontak.

Az egészségpénztárnak épp annyira lényeges eleme a költés, mint a befizetés. Az egészségpénztár feladata, hogy kiegészítse az egyébként is leterhelt állami egészségügyi rendszert, és megtakarítással tegye lehetővé, hogy magánúton kezelésekre járhassunk vagy olcsóbban gyógyszerekhez, orvosi segédeszközökhöz juthassunk.

A prevenciós szolgáltatásokért plusz 10% jár

Ha az egészségpénztári megtakarításunkból prevenciós szolgáltatásokat veszünk igénybe, akkor az erre költött összeg 10%-át is visszaigényelhetjük az adónkból adóbevalláskor, feltéve, hogy a befizetéseinkből még nem értük el a maximális adó-visszatérítést.

Ez az egyetlen olyan eset – mondja a szakértő –, amikor a költéseinkért is visszatérítést kaphatunk, de ne feledjük, a maximum így is 150 000 forint.

Milyen vizsgálatokat végeztethetünk el?

A prevenciós szolgáltatások keretében elmehetünk szűrővizsgálatokra. A szűrővizsgálatok lehetővé teszik, hogy a betegségeket korán felismerjék, így a gyógyításuk sokkal kevesebb időbe és pénzbe kerül, és kisebb erőforrás igénybevételével hatékonyabb a gyógyulás.

Az egészségpénztárban elszámolhatjuk a NEAK-kal vagy az egészségpénztárral szerződésben álló szolgáltónál igénybe vett szűrővizsgálatokat. Ezek lehetnek méhnyakrák-, emlőrák-, prosztatarák- vagy vastagbélrákszűrés, fogászati szűrés, mozgásszervi szűrés, AIDS-teszt vagy mentális zavarok korai felismerését célzó vizsgálat.

A szűrésekhez orvosi javaslat is szükséges, de nemcsak a pénztártag veheti igénybe, hanem az egészségszámláján megjelölt kedvezményezettek is. Szolgáltatási kedvezményezettek közeli hozzátartozók lehetnek, így a pénztártag gyermekei, szülei, házastársa vagy testvérei.

Ez azért praktikus, mert azok a hozzátartozók, akik nem fizetnek szja-t, például mert nyugdíjasok, otthon vannak kisgyermekkel vagy vállalkozásuk van, igénybe vehetik az egészségpénztár szolgáltatásait, és az adó-visszatérítést kérheti a család a pénztártagon keresztül. Az egészségpénztárnál tehát érdemes lehet családi egységekben is gondolkodni.

Az egészségterv is prevenció!

Prevenciós szolgáltatásként számolhatjuk el a pénztárban, és így megkaphatjuk érte a 10% adókedvezményt, ha egészségtervet készíttetünk.

Az egészségterv nagyon hasznos dolog lehet, ami jócskán túlmutat az adó-visszatérítésen, mégis kevesen ismerik. Az egészségterv egy személyre szabott terv, ami az egészségünk fenntartását vagy helyreállítását célozza. Szakorvos készíti, és az alapja egy alapos állapotfelmérés. Az orvos egy sor szűrővizsgálatot kér, vizsgálatot végez, de kikérdez az életmódunkról, szokásainkról és az esetleges függőségeinkről is. Ez alapján születik egy dokumentum, amelyben a vizsgálatok eredményeit összegzi, és javaslatot tesz a helyes táplálkozásra, sporttevékenységekre, gyógyszeres kezelésekre vagy terápiákra, és ha szükséges, akkor szenvedélybetegségről leszoktató terápiát is javasol.

Az egészségterv alapján prevenciós szolgáltatások közé tartoznak a gyógytorna, gyógymasszázs vagy fizikoterápiás kezelések is. Az egészségtervet az egészségpénztárral szerződéses viszonyban álló szolgáltatónál kell elvégeztetnünk, és az életvezetési javaslatokat el kell fogadnunk.

Szűrővizsgálati csomagok is elérhetők

Az egészségterv tehát sokat segíthet, ha az egészségünk érdekében életmódváltást tervezünk. A komplex szűrővizsgálatok sokat segítenek abban, hogy az egészségünket minél tovább fenntartsuk. A szűrések révén olyan betegségekre is fény derülhet, amelyek tünetet még nem is okoznak. Ilyekor gyakran egy kis változtatás a táplálkozásunkban, több szabadidő vagy sport beiktatása is elegendő lehet ahhoz, hogy súlyos problémákat kerüljünk el. Ezt célozzák például a menedzserszűrések is.

A menedzserszűréseket eredetileg vezető beosztású dolgozók számára fejlesztették ki, akik a munkájukból adódóan fokozottan ki vannak téve a stressz káros hatásainak. Átfogó és rendszeres szűrések révén csökkenthetők ezek a hatások. A vizsgálatokat gyakran a munkahelyek írták elő, vagy adták béren kívüli juttatásként a vezető beosztású dolgozóiknak, de ma már a nagyközönség számára is elérhetők.

A vizsgálati csomagokat nagyobb magánintézmények kínálják, és az áruk elég borsos, akár több százezer forint is lehet. Erre kínál alternatívát néhány egészségpénztár. A Prémium Egészségpénztárnál és az IZYS-nél is elérhetők szűrővizsgálati csomagok.

Ezek havidíjas szolgáltatások, amelyek keretében évente vagy kétévente komplex szűrővizsgálaton vehetünk részt. A vizsgálatokat ugyanazok az intézmények végzik, akik a menedzserszűréseket kínálják, de egészségpénztáron keresztül jóval olcsóbban vehetjük őket igénybe. A vizsgálatok árát ráadásul nem egyben kell kifizetnünk, hanem havonta, ami nagy könnyebbséget jelenthet ekkora kiadásnál. Ez egyben azt is jelenti, hogy az első vizsgálatra egy évet kell várnunk, de ha azonnal mennénk, akkor dönthetünk úgy, hogy egyben befizetjük az árát. Így is jobban járunk a pénztárral.

A szűrőcsomagra költött pénzt egyszer befizettük a pénztárba, amire az adó-visszatérítést is megkaphatjuk, így a vizsgálatok még kevesebbe kerülnek. Gergely Péter szerint ez egyedülálló lehetőség azok számára is, akiknek a magánban elvégzett menedzserszűrések túl drágák.

Az egészségünkre költeni sosem kidobott pénz. Használjuk ki a lehetőségeinket, és gondoskodjunk magunkról és családunkról az egészségpénztár segítségével. Az adó-visszatérítés komoly spórolást tesz lehetővé, és a lehetőség akkor is adott, ha az egészségpénztári befizetéseket a cafeteria keretében teljesítjük. Sőt, a munkáltatónk befizetéseit mi magunk ki is egészíthetjük, így még jobban járhatunk.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!