fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 7., vasárnap

Gyógyszerek egészségpénztárra – hogyan fizethetjük és miért éri meg

Tudtad?

Simondán Eszter
Simondán Eszter
Közgazdász. A BiztosDöntés.hu szakértőjeként igyekszik megkönnyíteni az emberek lakáshitelekkel, személyi kölcsönökkel, támogatásokkal és egészségpénztárakkal kapcsolatos döntéseit. Célja, hogy a bonyolultnak tűnő termékeket minél közérthetőbben mutassa be, így segítve, hogy olvasóik választani tudjanak közülük, és kihasználhassák a nekik járó kedvezményeket.

gyógyszerek

Az Önkéntes Pénztárak Szövetségének (ÖPOSZ) tapasztalatai szerint az egészségpénztári tagok száma dinamikusan nőtt 2022 első negyedévében. A tagok száma az év első három hónapjában 24 000 fővel nőtt. Összehasonlításképpen, ennyien laknak például Hajdúszoboszlón.

Így összesen 954 ezren tagjai valamelyik egészségpénztárnak. Ezzel együtt az egészségpénztárakba befizetett vagyon is nőtt, éves összehasonlításban 17%-kal többet fizettek be a tagok, mint az előző évben.

Az egészségpénztárak persze örülnek ennek, hiszen az öngondoskodás nagyon fontos. Annak fényében pedig különösen, hogy a magyarok az egészségügyi kiadásaiknak nagyjából 30%-át saját zsebből fizetik, ez pedig az Európai Uniós átlag duplája.

A Covid-19 járvány kevés pozitív hozadéka, hogy tudatosabbak vagyunk az egészségünkkel kapcsolatban. Jobban odafigyelünk a személyi higiéniára és talán körültekintőbbek vagyunk akkor is, ha betegek vagyunk. Ezzel együtt sok páciens szembesült azzal, hogy a járvány alatt leterhelt állami egészségügy egyre nehezebben tudta megfelelően és főleg gyorsan ellátni a betegeket. Sok esetben óriási várólistákkal kellett szembenézniük azoknak, akik valamilyen kezelésre vártak, holott az idő komoly faktor a gyógyulás szempontjából. Sokan gyakorlatilag kiszorultak az állami rendszerből.

Mindez egyre inkább a magánellátás felé terelte a betegeket, különösen a fiatalabb korosztályt. A magánintézményekben rövidebb várakozási idővel kell számolni, így sokan inkább mélyen a zsebükbe nyúltak, és akár drága diagnosztikai vizsgálatokat is kifizettek maguk.

Azon túl, hogy fizetünk az orvosi ellátásért, a gyógyszereket is meg kell vásárolnunk, amiket az orvos felír. A gyógyszereken ugyan gyakran van állami támogatás, mégis komoly kiadást jelenthet a háztartások számára egy betegség. Ha pedig valaki megbetegszik, és a jövedelmének csak töredékét kapja meg egy hónapban táppénz formájában, ez jelentős anyagi veszteség lehet.

Az egészségpénztár segít spórolni

A háztartások a Szinapszis felmérése szerint 2021-ben 270 000 forintot költöttek az egészségükre, és ez 2022-ben várhatóan közel 300 000 forintra emelkedik majd. Ez havonta 25 000 forint, és a jelenlegi gazdasági helyzetben egy ilyen kiadás egyre megterhelőbbnek látszik. Hogyan lehet ezen segíteni?

A KSH adatai szerint a háztartások egészségügyi kiadásai 893,4 milliárd forintot tettek ki 2020-ban, miközben az önkéntes egészségügy-finanszírozási alrendszerek (azaz az egészségpénztárak és az egészségbiztosítások) önkéntes befizetésekből származó bevétele csupán 54,4 milliárd volt. A kiadásainknak tehát csupán töredékét fizetjük egészségpénztárból vagy egészségbiztosításon keresztül. Hiába emelkedik az egészségpénztári tagok száma, még mindig nagyon keveseknek van egészségügyi célú megtakarítása.

Pedig jelentősen csökkenthetjük a terheinket, ha tagjai vagyunk valamelyik egészségpénztárnak. Az egészségpénztári befizetéseink 20%-át ugyanis visszaigényelhetjük az abban az évben befizetett személyi jövedelemadónkból. Ez akár évi 150 000 forint megtakarítást is jelenthet, ennyi az adó-visszatérítés maximuma fejenként évente.

Az egészségpénztár tehát annak éri meg igazán, aki dolgozik és adót fizet, nekik viszont nem érdemes veszni hagyni ennyi kedvezményt. A pénzt a pénztári számlánkra kapjuk vissza, ahol ezután újra felhasználhatjuk.

Ezen túl számos termékre és szolgáltatásra kaphatunk akár 3-30%-os kedvezményt is, ha egészségkártyával vásárolunk, vagy egészségpénztárra számlát kérünk. Így a kiadásaink érezhetően csökkennek.

Sokat költünk gyógyszerre

Bár sokakat vonz az egészségpénztárakhoz az, hogy magánorvoshoz járhatnak és más egészségpénztári szolgáltatásokat vehetnek igénybe, a pénztárak statisztikái alapján a legtöbbet a tagok még mindig gyógyszerekre és gyógyhatású készítményekre költik.

Az egészségpénztári befizetések több mint felét költik erre az emberek, és ez az arány a háztartások saját költéseire is igaz. Ezért különösen hasznos tudni, hogy milyen termékeket számolhatunk el az egészségpénztárban és hogyan.

Hogyan fizethetünk egészségpénztárból?

Azokat a gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket, orvostechnikai eszközöket és gyógyhatású készítményeket, amelyeket egészségpénztárra el lehet számolni, bárhol megvásárolhatjuk. Ehhez a pénztárnak nem kell szerződéses viszonyban állnia az adott gyógyszertárral vagy üzlettel.

Az egészségpénztári számlánkhoz majdnem minden pénztárnál tartozik egészségkártya is. A kártyaelfogadó helyeken ezekkel ugyanúgy tudunk fizetni, mint a bankkártyánkkal. A legtöbb kártyával az egészségszámlánkon tartott egyenleg erejéig fizethetünk, de már léteznek olyan modern kártyák is, amelyeket közvetlenül össze tudunk kötni a bankkártyánkkal.

Amikor egy ilyen kártyával fizetünk, akkor a pénztár rendszere az általunk megjelölt bankkártyáról kér pénzt a vásárláshoz. Ez pénztári befizetésnek minősül, amelyet azonnal el is költünk. Az egész folyamat pár másodperc alatt lezajlik. (A bankszámlánkról az egészségpénztár működési költségével növelt összeget fogják levonni.) Ilyen kártyája van a Prémium és az IZYS Egészségpénztáraknak.

Számos gyógyszertár több egészségpénztár kártyáját is elfogadja, mint ahogy a dm és Rossmann üzletek is. A drogériákban a pénztárgép tudja jelezni, hogy melyek azok a termékek, amelyeket megvásárolhatunk, és melyeket nem. Fontos tudni, hogy ha a számla nem elszámolható terméket is tartalmaz, akkor azt az egészségkártyánkkal nem fizethetjük ki. A vásárlásról kérhetünk számlát, amelyet a pénztárhoz beküldhetünk, a pénztár pedig az egészségszámlánkról visszautalja a számlán szereplő elszámolható termékek árát a bankszámlánkra.

Előfordulhat, hogy tévedésből olyan terméket veszünk a kártyánkkal, amelyet nem számolhatunk el a pénztárban. Erre a pénztár év végén figyelmeztet, mi pedig eldönthetjük, hogy az szja-t és szocho-t fizetjük be a vásárlás után a költségvetés felé, vagy visszautaljuk a termékek árát az egészségszámlánkra.

Mit vásárolhatunk?

Minden olyan terméket elszámolhatunk, amelynek OGYÉI száma van. Ezeknek a termékeknek a listája megtalálható az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adatbázisában, de a termékek dobozain is feltüntetik.

Ide tartoznak a gyógyszerek és számos gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény. A gyógyszertárakban vehetünk magisztrális (FoNo) készítményeket, óvszereket és oltóanyagokat, de Covid-, terhességi és termékenységi tesztek is elszámolhatók. Vehetünk gyógyvizet, gyógyiszapot is.

Nem számolhatjuk el viszont a felnőtt kozmetikai termékek, állatgyógyászati termékek, élelmiszerek, táplálékkiegészítők és ásványvizek árát.

Számos gyógyászati segédeszköz elérhető az egészségpénztáron keresztül. Ilyenek a fogászati segédeszközök, fogpótlás és fogszabályozás segédeszközei, ortopéd- és gyógycipők, papucsok, lúdtalpbetétek, bot, járókeret, kerekesszék, vérnyomásmérő, lázmérő, vércukorszintmérő, inhalátor, infralámpa, párásító és párátlanító, légtisztító készülékek, masszázságyak és masszírozó készülékek. Még gravitációs padot, izomstimulátort és bizonyos típusú okosórákat is fizethetünk egészségpénztárból.

Az elszámolható segédeszközöknek rendszerint rendelkezniük kell valamilyen regisztrációs számmal, például ISO, NEOEMKI, VTSZ vagy CE. Nemcsak az eszközök vételára, de a bérlésük költsége is fizethető egészségpénztárból.

Elszámolhatjuk a betegápolás kellékeit, így a kötszereket, fertőtlenítőszereket, ágytálat, tapaszokat, pelenkákat, betéteket, gumilepedőt vagy ágytálat. Vehetünk ágymatracot és bizonyos párnákat is.

Vásárolhatunk csecsemőápolási szereket, így pelenkát, cumit, cumisüveget, törlőkendőt, babakozmetikumokat (fürdetőt, babaolajat, babaápoló krémeket, naptejet, fültisztítót), de lázmérőt, bébiőrt, légzésfigyelőt, anyatejgyűjtő zacskót, melltartóbetétet és mellszívót is vehetünk.

Megvásárolhatjuk az orvosi rendelvényre felírt szemüvegünket, kontaktlencsét és ezek tartozékait, de ha fényérzékenyek vagyunk vagy ha dioptriás, akkor a napszemüvegünket is.

A szemüveghez hasonlóan orvosi javaslat szükséges a hallásjavító készülékekhez is.

A termékeket webáruházakban is megrendelhetjük. A Pénztárboltban egészségpénztáranként válogathatunk a termékek közül. Ha pedig a számlán csak olyan termékek szerepelnek, amelyek egészségpénztárra kaphatók, akkor a szállítási költséget is fizethetjük a pénztárból.

A sportszerek után adót kell fizetnünk

Az egészségpénztárban elszámolhatjuk ugyan számos sportszer, fog- és szájápoló, illetve gyógyteák árát, de ezek után a termékek után be kell fizetnünk a 15% személyi jövedelemadót.

A családtagjaink is vásárolhatnak

Az egészségpénztárból nemcsak magunknak, de a családtagjainknak is vásárolhatunk. A közeli hozzátartozóinkat, így a szüleinket, gyermekeinket, házastársunkat vagy élettársunkat és a testvéreinket megjelölhetjük kedvezményezettként, és az ő nevükre is költhetünk a pénztárból.

A kedvezményezettek számára társkártyát is igényelhetünk, így saját maguk is tudnak fizetni például a gyógyszertárban vagy az orvosnál. Így nemcsak a saját, de a családunk egészségügyi kiadásain is spórolhatunk.

Ne feledjük, az egészségpénztár jóval több, mint gyógyszervásárlási kártya

Bár az egészségpénztárból nagyon sok terméket megvehetünk, ne felejtsük el, hogy a pénztár ennél jóval szélesebb körű szolgáltatásokat kínál.

Az önsegélyező szolgálatásokat számos élethelyzetben használhatjuk, például gyermekszületéskor, egy hozzátartozónk betegsége vagy halála idején, de még a lakáshitelünk egy részét is törleszthetjük az egészségpénztáron keresztül. Minél több mindenre használjuk az egészségszámlánkat, annál jobban ki tudjuk használni a hozzá kapcsolódó adókedvezményt.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!