fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 7., vasárnap

Borra sör meggyötör, sörre bor mindenkor?

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

Az alkoholizálásnak nemcsak hagyománya, hanem gazdag hiedelemvilága is van – nemcsak nálunk, hanem a világ más részein is. Az alkoholos italok fogyasztásának ideális sorrendjével kapcsolatos szólások nemcsak magyarul léteznek. Ilyen például az angol „grape or grain but never the twain” (szó szerinti jelentése: szőlő vagy gabona, de soha ne keverd), amely a sör- és borfogyasztás kombinálásától óvja a fogyasztókat. Ugyanilyen bölcs mondások léteznek más nyelveken is: „Wein auf Bier, das rat’ ich Dir—Bier auf Wein, das lass’ sein” – véli a német; „Bière sur vin est venin, vin sur bière est belle manière” – így a francia.

Valószínűleg Nobel-díj nem jár annak, aki tudományosan is segít tisztázni azt a dilemmát, hogy mi az alkoholizálás ideális sorrendje, de mindenesetre van ez olyan súlyú kérdés, hogy német kutatók egy egészen komoly vizsgálatban járjanak a végére. 90 önkéntest három csoportra osztottak, akik a másnaposság eléréséhez megfelelő véralkoholszint eléréséig ittak (jó sokat). Az egyik csoport sörre bort, a másik borra sört, a harmadik csoport tagjai vagy csak bort, vagy csak sört. Az italozás másnapján egy kérdőív segítségével meghatározták a másnaposság mértékét. Egy hét múlva az egészet megismételték, annyi különbséggel, hogy akik előzőleg sörrel kezdtek, azok ez alkalommal borral (és fordítva), akik pedig csak bort ittak, azok a második körben csak sört (és szintén fordítva). Ennek az ún. keresztezett tervezésnek az volt a célja, hogy teljesen kiküszöbölje az esetleges eltérő egyedi (alkohol)érzékenységből adódó különbségeket.

A vizsgálat arra a meglepő következtetésre jutott, hogy a fogyasztott alkohol típusa és a fogyasztás sorendje semmilyen hatással nincs a másnaposság súlyosságára. A másnaposságra jellemző tünetek mindegyik csoportot ugyanannyira sújtották (fejfájástól a hányásig). Azaz a vizsgálat cáfolja mindazokat a népi bölcsességeket, amelyek szerint az alkoholfogyasztás megfelelő sorrendjével megvédhetjük magunkat a másnaposságtól. Az is bizonyított tény, hogy legjobb preventív hatása a mérsékelt bevitelnek van (ezt Magyarországon, ahol az alkoholizmus komoly közegészségügyi probléma, nem lehet eléggé hangsúlyozni), de a másodlagos prevencióban hasznos az evés és a vízivás is.

Ez a cikk mindenki számára ingyenesen hozzáférhető – a PirulaKalauz készítése azonban költségekkel is jár. Kérjük, támogasd a munkánkat – pár kattintással megteheted itt!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!