fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2021. szeptember 20., hétfő

Medveszőlő – a húgyúti fertőzések gyógynövénye

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

Az alsó húgyúti fertőzések (a légútiak után) a második leggyakoribb, kórokozók által kiváltott megbetegedések. A húgyúti fertőzések nők körében gyakoribbak, és ennek anatómiai oka van: a fertőzést leggyakrabban egy bélrendszerben tenyésző baktérium okozza. Az ép, sértetlen húgyutakban normális vizeletürítés mellett a baktériumok kis valószínűséggel tudnak megtelepedni, mert nehezen tudnak a húgyutak falához tapadni. A húgyúti kövek gyakran sérülést okoznak a húgyutak nyálkahártyáján. A sérülés helyén a baktériumok meg tudnak telepedni, ezáltal fokozódik a fertőzés kialakulásának kockázata.

A húgyúti fertőzések fitoterápiás kezelésének két sarokpontja van: a kórokozók elpusztítása, és a vizelet-kiválasztás fokozása révén a vizelet pangásának megszüntetése. A fertőzések zömét okozó baktériumok elpusztítása a betegség közvetlen kezelési módja, a vizeletmennyiség növelése pedig közvetve kedvező hatású, mert ily módon megakadályozható a baktériumok megtelepedése, túlzott elszaporodása a húgyutakban. A kezelésben leggyakrabban antibiotikumokat alkalmaznak (ezek a kórokozók elpusztítását célozzák), de a vény nélkül kapható szerek közül sokan választanak növényi eredetű készítményeket is.

A növények számos antibakteriális hatású anyagot termelnek, amelyek megvédik őket a bakteriális fertőzésektől. Ezeket az anyagokat a gyógyászat is hasznosítja (pl. antimikróbás hatású illóolajok) de a húgyúti fertőzések kezelésében csak azok a növények alkalmazhatóak sikerrel, amelyek a vesén át kiürülő antibakteriális anyagokat tartalmaznak – ezek egyike a medveszőlő.

A medveszőlő (Arctostaphylos uva-ursi) levele az egyik legjobban ismert és bevált húgyúti fertőtlenítő. A medveszőlő bizonyítottan képes elpusztítani a leggyakoribb húgyúti kórokozókat laboratóriumi körülmények között. A növény hatását kiegészíti enyhe gyulladáscsökkentő és vizelethajtó hatása is.

A medveszőlőt más növényekkel kombinálva tartalmazó készítményekkel több klinikai vizsgálatot végeztek. Ezek igazolták a növényi készítmények hatásosságát alsó húgyúti fertőzésben, illetve csökkentették a fertőzés kiújulásának rizikóját. A terápiában általában a medveszőlő alkoholos-vizes vagy vizes kivonatát alkalmazzák. A növény teája fanyar, kesernyés ízű ezért sokan nem szívesen fogyasztják. Érzékenyebb egyének esetén gyomorirritáció, émelygés, hányinger, hányás lehet a tea elfogyasztásának következménye. Az irritáló hatás csökkenthető, ha a tea hideg vizes áztatással készül (ilyenkor több órás áztatás szükséges), mert ebben az esetben a hatóanyagok kioldódnak, de az irritáló cserzőanyagok kevésbé. A medveszőlő kapszulaként vagy tablettaként is alkalmazható, ezek alkalmazása esetén ritka az emésztési panasz.

Elméletileg a medveszőlő hosszú távú szedése látáskárosító hatású lehet. Ezzel magyarázható az a (szakirodalomban egyetlen) esetleírás, amely szerint egy betegnél medveszőlő-tartalmú készítmény 3 éven át történő szedése látásromlással járó makulopátiát okozott. Ez az oka annak, hogy a hosszú távú adagolás potenciális veszélyeire tekintettel nem javasolt az 1 hétnél hosszabb ideig tartó medveszőlő-kezelés, és évente nem végezhető ötnél több kúra a növénnyel. Rövid távú, megfelelő dózisú adagolás esetén azonban nem ismertek súlyos nemkívánatos hatások, a növény ésszerű terápiás alkalmazása biztonságosnak mondható.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

Fotó: Sten Porse

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz - most ingyenes kiszállítással!

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!

error: A tartalmat szerzői jog védi, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd átvenni írásunkat.