fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. június 19., szerda

Medveszőlő – a húgyúti fertőzések gyógynövénye

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Az alsó húgyúti fertőzések (a légútiak után) a második leggyakoribb, kórokozók által kiváltott megbetegedések. A húgyúti fertőzések nők körében gyakoribbak, és ennek anatómiai oka van: a fertőzést leggyakrabban egy bélrendszerben tenyésző baktérium okozza. Az ép, sértetlen húgyutakban normális vizeletürítés mellett a baktériumok kis valószínűséggel tudnak megtelepedni, mert nehezen tudnak a húgyutak falához tapadni. A húgyúti kövek gyakran sérülést okoznak a húgyutak nyálkahártyáján. A sérülés helyén a baktériumok meg tudnak telepedni, ezáltal fokozódik a fertőzés kialakulásának kockázata.

A húgyúti fertőzések fitoterápiás kezelésének két sarokpontja van: a kórokozók elpusztítása, és a vizelet-kiválasztás fokozása révén a vizelet pangásának megszüntetése. A fertőzések zömét okozó baktériumok elpusztítása a betegség közvetlen kezelési módja, a vizeletmennyiség növelése pedig közvetve kedvező hatású, mert ily módon megakadályozható a baktériumok megtelepedése, túlzott elszaporodása a húgyutakban. A kezelésben leggyakrabban antibiotikumokat alkalmaznak (ezek a kórokozók elpusztítását célozzák), de a vény nélkül kapható szerek közül sokan választanak növényi eredetű készítményeket is.

A növények számos antibakteriális hatású anyagot termelnek, amelyek megvédik őket a bakteriális fertőzésektől. Ezeket az anyagokat a gyógyászat is hasznosítja (pl. antimikróbás hatású illóolajok) de a húgyúti fertőzések kezelésében csak azok a növények alkalmazhatóak sikerrel, amelyek a vesén át kiürülő antibakteriális anyagokat tartalmaznak – ezek egyike a medveszőlő.

A medveszőlő (Arctostaphylos uva-ursi) levele az egyik legjobban ismert és bevált húgyúti fertőtlenítő. A medveszőlő bizonyítottan képes elpusztítani a leggyakoribb húgyúti kórokozókat laboratóriumi körülmények között. A növény hatását kiegészíti enyhe gyulladáscsökkentő és vizelethajtó hatása is.

A medveszőlőt más növényekkel kombinálva tartalmazó készítményekkel több klinikai vizsgálatot végeztek. Ezek igazolták a növényi készítmények hatásosságát alsó húgyúti fertőzésben, illetve csökkentették a fertőzés kiújulásának rizikóját. A terápiában általában a medveszőlő alkoholos-vizes vagy vizes kivonatát alkalmazzák. A növény teája fanyar, kesernyés ízű ezért sokan nem szívesen fogyasztják. Érzékenyebb egyének esetén gyomorirritáció, émelygés, hányinger, hányás lehet a tea elfogyasztásának következménye. Az irritáló hatás csökkenthető, ha a tea hideg vizes áztatással készül (ilyenkor több órás áztatás szükséges), mert ebben az esetben a hatóanyagok kioldódnak, de az irritáló cserzőanyagok kevésbé. A medveszőlő kapszulaként vagy tablettaként is alkalmazható, ezek alkalmazása esetén ritka az emésztési panasz.

Elméletileg a medveszőlő hosszú távú szedése látáskárosító hatású lehet. Ezzel magyarázható az a (szakirodalomban egyetlen) esetleírás, amely szerint egy betegnél medveszőlő-tartalmú készítmény 3 éven át történő szedése látásromlással járó makulopátiát okozott. Ez az oka annak, hogy a hosszú távú adagolás potenciális veszélyeire tekintettel nem javasolt az 1 hétnél hosszabb ideig tartó medveszőlő-kezelés, és évente nem végezhető ötnél több kúra a növénnyel. Rövid távú, megfelelő dózisú adagolás esetén azonban nem ismertek súlyos nemkívánatos hatások, a növény ésszerű terápiás alkalmazása biztonságosnak mondható.

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

Fotó: Sten Porse

A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!