A májbetegségek évente mintegy 2 millió halálesetet követelnek, melyek fele a cirrózis (májzsugor) számlájára írható. A májzsugor a krónikus májbetegségek végső és visszafordíthatatlan stádiuma és a 11. leggyakoribb haláloknak számít a világban. Cirrózis során a gyulladásban elhalt májszövet helyét kötőszövetes állomány foglalja el, a működőképes sejtek száma pedig fokozatosan a kritikus szint alá csökken. A kórállapot gyakori és életveszélyes szövődményei a nyelőcső visszereinek vérzése, a felhalmozódó méreganyagok okozta agyi károsodás (hepatikus enkefalopátia) és a májelégtelenség. Májzsugor nem csak az alkoholistákban jöhet létre: a fejlett nyugati társadalmakban a nem alkoholos májbetegségekből (pl. zsírmáj, hepatitisz), valamint a vírusok (Hepatitis B, C és D) okozta májgyulladásból kialakuló cirrózis is egyre gyakoribbá válik.
A növényi szerek közül a máriatövis terméséből kinyert szilimarin kiemelkedő szerepet tölt be a májzsugor kiegészítő terápiájában. Más gyógynövényeket vizsgálatai is folyamatosan zajlanak annak érdekében, hogy új alternatívákat lehessen bevonni a cirrózis mind hatékonyabb kezelésébe. Az ezirányú kutatások egyik ígéretes jelöltje a kurkuma (Curcuma longa), más néven indiai sáfrány.
A jellegzetes íze és sárga színe miatt fűszerként (pl. curry) is használt növény kedvező hatásai révén az indiai népi gyógyászat több száz éve megbecsült alapanyagának számít. Fő indikációja az epeelválasztással kapcsolatos emésztési panaszok gyógyítása, de erős gyulladásgátló, antioxidáns, antimikrobiális és sebgyógyító tulajdonságai miatt más betegségekben is jótékony hatással bírhat. Az intenzív sárga színért és a növény gyógyászati értékéért egyaránt a gyöktörzsben raktározódó kurkuminoidok a felelősek, melyek közül a kurkumin nevű vegyület a domináns.
Állatkísérletekben a kurkumin erőteljes májvédő aktivitást mutatott. Természetesen ezeket az adatokat nem lehet közvetlenül emberekre is vonatkoztatni, de jó kiindulási alapot szolgáltathatnak a további vizsgálatok megtervezéséhez. Egy 2020-as randomizált, kettős vak, placebokontrollált klinikai vizsgálatban 3 hónapon keresztül napi 1000 mg kurkumint adtak be szájon át májcirrózisos betegeknek. A 3 hónap leteltét követően megmérték a cirrózis súlyossági fokát jelző klinikai paramétereket. A kurkumint kapó csoport tagjaiban a vérplazma kreatinin-, bilirubin-, albumin- és Na+-szintjei, valamint a véralvadási értékeik is javuló tendenciát mutattak, amik azt jelezték, hogy a kurkumin képes volt lassítani a betegség súlyosbodását. A cikk szerzői a kurkumin gyulladásgátló és antioxidáns hatását jelölték meg a májvédő hatás fő okaiként, de valószínű, hogy a hatóanyag a májat károsító hegszövet képződését is hatékonyan gátolja. Mindezek egybevágnak a korábbi eredményekkel, melyek szerint a kurkuma előnyösen hatással van a máj szerkezetére és vérkeringésére metabolikus szindrómában vagy nem alkoholos zsírmájban.
Forrás:
Nouri-Vaskeh M. és mtsai: Effect of curcumin supplementation on disease severity in patients with liver cirrhosis: A randomized controlled trial
Ez a cikk mindenki számára ingyenesen hozzáférhető – a PirulaKalauz készítése azonban költségekkel is jár. Kérjük, támogasd a munkánkat – pár kattintással megteheted itt!
Diplomáját 2013-ban szerezte a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán, majd ugyanitt, a Farmakognóziai Intézetben PhD fokozatot szerzett. Kutatási területe a természetes vegyületek szerkezetvizsgálata. Gyógynövénykutatással kapcsolatos eredményeit több hazai és nemzetközi díjjal is elismerték. A gyógyszerészhallgatók egyetemi oktatása mellett számos ismeretterjesztő és szakmai továbbképző cikk szerzője.