fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. június 30., vasárnap

A kannabiszfogyasztás jelentősen fokozza az autizmus kockázatát

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

Egy friss kutatás, amely a Psychiatry Research című szakfolyóiratban jelent meg, összefüggést mutatott ki az anyai kannabiszfogyasztás és az autisztikus betegségek fokozott kockázata között.

Az autizmus a szociális, kommunikációs és kognitív készségek, képeségek fejlődési zavara. Súlyossági fokától függően a betegek önálló életre képesek lehetnek, de a súlyos betegek állandó gondozásra szorulnak. Különböző formáit autisztikus betegségek (angolul: autism spectrum disorder, ASD) összefoglaló névvel illetik. A betegség genetikailag meghatározott (az érintett családokban halmozódik), de környezeti tényezők is, akár 50-60%-ban hozzájárulnak kialakulásához. Gyakorisága, amely a teljes populációban mintegy 0,5%, növekszik. A legmagasabb, 1,7%-os arányban Ausztráliában érinti a lakosságot.

Az autizmus kockázatát fokozó lehetséges tényezők közé sorolják a kannabiszt is. Ismert, hogy a kannabisz hatóanyagai átjutnak a méhlepényen és bejutnak a magzat agyszövetébe. Azt s kimutatták, hogy a magzat agyának fejlődésére és az agyban található receptorok mintázatára is hatással van az anya terhesség alatti kannabiszfogyasztása. Hogy ez milyen következményekkel, mekkora károkkal jár a megszülető gyermek életében, még kérdéses, az azonban biztos: a normálistól eltérő központi idegrendszeri fejlődés jellemzi az érintett gyermekeket.

A kannabiszt hosszú időn a világ legtöbb országában kábítószernek tekintették, és a kannabiszfogyasztás társadalmilag stigmatizált tevékenység volt. A jogszabályok változásával az élvezeti és gyógyászati kannabiszhasználat jelentősen nőtt az elmúlt két évtizedben, s ezen kívül nem élvezeti céllal fogyasztható kannabinoidok (pl. kannabidiol, CBD) forgalma is rohamosan nő. A kannabiszfogyasztás társadalmi elfogadottságával párhuzamosan a kannabisz vált a terhesség alatt leggyakrabban használt élvezeti szerré. Az Egyesült Államokban a várandós nők közel negyede (23%) használhat kannabiszt, Ausztráliában hasonlóan magas (20%) ez az arány.

A most megjelent vizsgálatban az ausztráliai Új-Dél-Walesben 2003 januárja és 2005 decembere között született gyermekeket (és édesanyáikat) vonták be, összességében 222 534 anya és utódpár adatait elemezték. A betegség gyakrabban jelentkezett fiúgyermekeknél, az anyai, terhesség alatti kannabiszhasználat azonban nemtől független és jelentősen fokozta az autizmus kialakulásának kockázatát. Az autisztikus betegségek 3,5-szer nagyobb eséllyel alakultak ki azoknál a gyermekeknél, akiknek az édesanyja a várandósság ideje alatt kannabiszt használt. A kockázat magasabb volt azoknál, aki egyidejűleg dohányoztak is.

Egyszerű lenne ezeket az eredményeket leegyszerűsíteni arra, hogy várandósság alatt nem szabad füvet szívni. Igen ám, de semmi bizonyíték nincs arra, hogy az autizmus kockázatának fokozódása a kannabisz élvezeti értékét adó tetrahidro-kannabinolhoz (THC) lenne köthető: ez a hatás a növényben található mintegy 200 egyéb, hasonló szerkezetű kannabinoid (vagy ezek együttes) hatása is lehet. S ezek a vegyületek nemcsak a füves cigarettában, hanem az oly népszerű CBD-olajok összetevői között is ott vannak.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!