fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 2., kedd

Már a kannabisz sem a régi

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

A kannabisz – gyógyászati vagy rekreációs céllal – egyre több országban érhető el legálisan. A kender (Cannabis sativa) hatóanyagai a kannabinoidok, amelyek közül kiemelt jelentőségű a tetrahidro-kannabinol (THC). Ez a vegyület felelős a kender jellegzetes központi idegrendszeri (pszichotróp) hatásaiért.

Az USÁ-ban vizsgált kannabiszminták átlagos THC-koncentrációjának alakulása 1970-től napjainkig

A kannabisz évről évre egyre erősebb hatású, szoros összefüggésben azzal, hogy a nemesítéssel foglalkozók mindent megtesznek azért, hogy THC-tartalma minél magasabb legyen. Ezzel együtt természetesen potenciálisan káros hatásainak, mellékhatásainak kockázata is növekszik.

A THC-tartalom az USÁ-ból származó adatok szerint az elmúlt fél évszázadban több mint tízszeresére nőtt (ezt a trendet ábrázolja a fenti grafikon). A tendencia Európában is hasonló: egy átfogó kutatás szerint a THC-tartalom az elmúlt 50 évben évente kb. 0,3%-kal nőtt.

A hasonlat talán sántít, de a mai kannabiszhasználat (a hatóanyag koncentrációját tekintve) úgy viszonyul az 50-60 évvel korábbihoz, mint a pálinkafogyasztás a söriváshoz. És úgy tűnik, még nem értük el a csúcsot: a 2024-es THC-rekorder kannabisz 34% (!) THC-t tartalmaz…

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!