fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 4., csütörtök

Nem félni, nem megijedni – védekezni kell a Covid és az influenza ellen

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

vírus, covid, influenza

2022. november 4-én az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) közzétette a 43. hétre (2022. október 23-29.) vonatkozó heti influenzajelentését. A jelentés megjelenéséig az idei influenzaszezonban több mint 1,6 millió influenzás megbetegedést jelentettek az Egyesült Államokban. Több mint 13 000 betegnek volt szüksége kórházi kezelésre, közülük 730-an haltak meg. Október utolsó hetében 4326-an kerültek kórházba, azaz az influenzafertőzés és a kórházi kezelések aránya idén gyorsan és korán növekszik. A kórházi kezelési aránya az elmúlt évtizedben most a legmagasabb.

Az USÁ-ban nemcsak az influenza, hanem a főleg gyermekeket fertőző légúti óriássejtes vírus (RSV) által okozott megbetegedések száma is növekszik. Ez a két betegség a 2019-es koronavírusos-világjárvány kezdete óta visszaszorult a bevezetett zárlatok és egyéb megelőző intézkedések (távolságtartás, maszkviselés) következtében. A járvánnyal kapcsolatos elővigyázatossági intézkedések megszűntével nem meglepő, hogy növekszik a fertőzéses betegségek gyakorisága.

Az amerikai trend hazánkban is megfigyelhető: több az influenzás beteg és a járvány korábban kezdődik. Október utolsó hetében Magyarországon 195 300 fő fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, melyből 13 100 fő esetében az orvosok influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak. 2019-ben, az utolsó „Covid-békeévben” ugyanebben az időszakban az országban 2100 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, míg 2018-ban ugyanez a szám 2500 volt.

Bár az influenza és a Covid-19 elleni védekezésre is rendelkezésre állnak védőoltások, az oltási hajlandóság világszerte csökken. Az „oltásfásultság” következményei nem jósolhatóak meg, de a lehetséges hármas járvány (Covid-19, RSV és influenza) nemcsak a betegek szervezete, hanem az egészségügyi ellátórendszer számára is fokozott terhelést jelent.

Az influenza elleni védőoltás különösen ajánlott azok számára, akiknél az influenzafertőzés vagy az ahhoz társuló szövődmények nagy kockázatot jelentenek (60 éven felüliek, a krónikus légzőszervi, a szív- és érrendszeri-, illetve anyagcsere-betegségben szenvedők, a csökkent immunitású személyek, továbbá a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők). Ugyancsak javasolt a védőoltás az egészségügyi és a szociális intézményben dolgozóknak, és a tartós ápolást-gondozást nyújtó intézmények ellátottjainak. A kockázati csoportok tagjai a védőoltást ingyenesen kapják. Az influenza elleni vakcina beadatása azoknak is javasolt, akik nem jogosultak térítésmentes védőoltásra, ők az oltóanyagot orvosi rendelvényre, a gyógyszertárakban vásárolhatják meg.

Az ingyenes influenza-védőoltás három olyan vírustörzsön alapul, amelyek az előző félévben a déli féltekén a legtöbb megbetegedést okozták – ezt trivalens védőoltésnak hívják. Azért lényeges, hogy az elmúlt időszak vírusaira alapozva fejlesztették az oltást, mert az influenzavírus folyamatosan változik, minden évben át kell dolgozni az oltás összetételét a vírus változásának megfelelően. Az influenzavírusok változékonysága az oka annak is, hogy  az oltást évről-évre meg kell ismételni. A patikákban vény ellenében beszerezhető egy négy víruson alapuló, ún. tetravalens vakcina is, amely még a trivalensnél is nagyobb védelmet ad.

Nemcsak az influenzavírus, hanem a koronavírus is változik – ez abban is tetten érhető, hogy a Covid ma más tüneteket okoz, mint 2 éve. Ennek megfelelően a Covid-védőoltásokat is frissítik: azok az oltások, amelyeket most lehet igényelni, jobban védenek a most cirkuláló vírusváltozatokkal szemben, mint a korábbi vakcinák.

Érdemes időben beadatni az influenzavakcinát és a Covid-védőoltást is (utóbbit azoknak, akik idén ősszel nem voltak betegek), valamint hatósági előírás nélkül is betartani az észszerű óvintézkedéséket. A gyakori kézmosás, az arc eltakarása köhögés és tüsszögés esetén, a maszk viselése zsúfolt belterekben a járványos időszakban jelentős mértékben csökkentheti a fertőzések terjedését.

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!