[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]
Jóból is megárt a sok – még medvecukorból is. És ebben az esetben nem az édesség magas cukortartalma a probléma, ugyanis ha valódi medvecukorról van szó, az íz nem a répacukornak (szacharóznak) köszönhető. A medvecukor íze a benne található édesgyökér-kivonatnak, pontosabban az édesgyökér glicirrizin nevű vegyületének tulajdonítható.
Az édesgyökér (Gylycyrrhiza glabra) nevű növény hazánkban is honos, és gyökerét régóta használják gyógyászati célokra és édesítésre. A gyökérben mintegy 10%-os mennyiségben található meg a glicirrizin nevű vegyület, amely a szacharóznál kb. százötvenszer intenzívebb édes ízű. A glicirrizin nem emeli a vércukorszintet, gyakorlatilag kalóriamentes. Akár ideális édesítőszer is lehetne – de nem az.
A vegyületnek édes ízén kívül gyógyhatásai is vannak. Gyulladáscsökkentő hatású, védi a gyomor nyálkahártyáját – olyannyira, hogy a vegyület mintájára fejlesztették ki a karbenoxolon nevű, fekélyellenes gyógyszer-hatóanyagot. Mindezen túl köptető hatása is van (elfolyósítja a váladékot, amit így könnyebb felköhögni), ráadásul egyes vírusok ellen is hatásos. Japánban vírusos májgyulladás kiegészítő kezelésére is használják, sikerrel.
Az édesgyökér és a glicirrizin alkalmazását a vegyület nemkívánatos hatásai korlátozzák. Az édesgyökér hosszú távú használata magas vérnyomás és ödémák kialakulásával járhat. Ennek az az oka, hogy a glicirrizin beavatkozik bizonyos hormonok anyagcseréjébe, aminek eredményeként emelkedik a kortizol koncentrációja a vérben. Ez a hormon visszatartja a nátriumionokat, fokozza a káliumionok kiürülését. Ez, a magas vérnyomáson kívül szívműködési zavarokhoz (szívritmuszavarhoz) is vezethet, valamint ronthatja a veseműködést is. Épp ezért az édesgyökér tartós fogyasztása nem javasolt, valamint bizonyos betegségek, így kolesztázis, májcirrózis, magas vérnyomás, veseelégtelenség és terhesség esetén kifejezetten ellenjavallt.
Az édesgyökérfogyasztás ritkán jár súlyos következményekkel, de sajnos előfordulnak elrettentő esetek. Ilyen eset azé az 54 éves férfié, aki szívmegállás miatt került kórházba, majd az intenzív kezelés ellenére veseelégtelenségben elhunyt. A kórházi kezelés során szívritmuszavart is kimutattak nála. Halálának oka a nagy mennyiségű medvecukor tartós fogyasztása volt. Az elhunyt a kórházba kerülés előtt 3 héten át napi 1-2 csomag medvecukrot fogyasztott. Ez a mennyiség nem tipikus, de a mérgezés felhívja a figyelmet arra, hogy a látszólag teljesen ártalmatlan termékek is veszélyessé válhatnak túlzott fogyasztás esetén. Kisebb dózisok tartós fogyasztása ilyen veszélyekkel nem jár, de a vérnyomásemelkedés tipikus következmény lehet.
A teljes cikk klubtagsággal olvasható el
Előfizetőnk lehetsz itt.
Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted itt.
A hiteles információkhoz való hozzáférést támogatandó a PirulaKalauz összes, COVID-dal kapcsolatos írása ingyenesen elérhető.
Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.