fbpx

Minden, ami gyógyszer, gyógynövény, vitamin - szakértőktől

2024. július 4., csütörtök

Nagytermésű áfonya – egyre megalapozottabb hatásosság

Tudtad?

dr. Csupor Dezső
dr. Csupor Dezső
Szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, az MTA doktora. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, gyógyszerész- és orvostanhallgatók számára fitoterápiát oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

nagytermésű áfonya

A húgyúti fertőzések kezelésének „nagyágyúi” az antibiotikumok. Igazolt fertőzés esetén (különösen, ha valamilyen komplikáció is fennáll) baktériumok elleni célzott kezelés megkerülhetetlen. A növényi eredetű termékeknek is helye lehet a terápiában – a legújabb elemzés szerint ez egyre határozottabban állítható

A nagytermésű áfonya (latin nevén Vaccinium macrocarpon) Észak-Amerikában honos cserje, amelynek piros bogyótermését az indiánok számos betegség gyógyítására alkalmazták. A modern gyógyászatba az 1880-as években került be, amikor német kutatók felfigyeltek arra, hogy a gyümölcs elfogyasztása után a vizelet kémhatása savassá válik, amit összefüggésbe hoztak a nagytermésű áfonya húgyúti fertőtlenítő hatásával. A nagytermésű áfonyát gyakran tévesen tőzegáfonyának nevezik, ez a név azonban egy másik fajt, a hazánkban is őshonos Vaccinium oxycoccust illeti.

A hatás módja régóta ismert

A nagytermésű áfonya élelmiszernövény, amelyet egyre elterjedtebben használnak fel gyógyászati célra. Alkalmazási területe a nem komplikált alsó húgyúti fertőzések kezelése, kiújulásuk megakadályozása. A hatás módja az, hogy az áfonyalé fogyasztása esetén olyan anyagok választódnak ki a vizeletbe, amelyek gátolják az Escherichia coli baktériumok (ez okozza a húgyúti fertőzések zömét) megtapadását a húgyutak nyálkahártyáján. Ilyen hatással jelen tudásunk szerint egyetlen más gyógynövény sem rendelkezik. Az E. coli húgyutakbeli megtapadásának gátlását humán vizsgálatban is kimutatták; a hatás még 12 órával az áfonyakivonat bevétele után is érvényesült. Érdekes módon a szájon át fogyasztott áfonyaláé a hüvelyben is csökkenti a kórokozók számát.

Klinikai vizsgálatokban hatásos

A húgyúti fertőzések megelőzésében és az újrafertőződés megakadályozásában kifejtett hatást klinikai vizsgálatok is alátámasztják. A nagytermésű áfonya húgyúti fertőzésekkel szembeni hatásosságát egy friss metaanalízis is alátámasztja – ráadásul ez egy, a Cochrane kollaboráció által készített metaanalízis. A Cochrane metaanalízisekről közismert, hogy módszertanilag nagyon szigorúak, ezért ha valami egy ilyen elemzésben pozitívan szerepel, azt érdemes „komolyan venni”.

A metaanalízisben 26 olyan vizsgálat adatait elemezték újra, amelyekben a húgyúti fertőzést objektív módon (vizelettenyésztéssel) is kimutatták, s amelyekben a hatásosságot hatóanyagot nem tartalmazó termékhez (placebóhoz) viszonyítva vizsgálták. Több mint 6000 beteg adatai alapján megállapították, hogy az áfonyakészítmények jelentősen, mintegy 30%-kal csökkentették a húgyúti fertőzések kockázatát. A hatásosságot különböző alcsoportokban is értékelték. A húgyúti fertőzések kockázatát a visszatérő húgyúti fertőzésekben szenvedő nőknél 26%-kal csökkentette a kezelés, míg gyermekeknél 54%-os csökkenés volt kimutatható. Idős, intézeti ellátásban részesülő egyének, várandós nők és hólyagürítési zavarban szenvedők esetén nem volt mérhető hatásosság.

Néhány vizsgálatban a hatásosságot a probiotikumokkal vagy antibiotikumokkal vetették össze. Az antibiotikumokkal összehasonlítva az áfonyakészítmények csak kis mértékben vagy egyáltalán nem befolyásolják a húgyúti fertőzések kockázatát, probiotikumokkal összehasonlítva viszont csökkentették a rizikót.

Mire lehet még jó?

A cikk itt még nem ért véget!

Erről olvashatsz még:

Milyen előnyös hatásai lehetnek a nagytermésű áfonyának?
Hogyan hat a fogszuvasodásra?

A teljes cikk klubtagsággal olvasható el.

Előfizetőnk lehetsz  itt.

Ha elfelejtettél bejelentkezni, megteheted  itt.

Ha támogatni szeretnéd munkánkat, vagy hozzáférni egyéb tartalmainkhoz, lépj be a PirulaKalauz Klubba!

Legfrissebb cikkek

PirulaKalauz

Egy kézikönyv, ami segíthet, hogy megőrizd az egészséged!